Ex YU

„Postoji ozbiljan problem u narušenim vrijednostima“

Postoji ozbiljan problem u narušenim vrijednostima, ljudski život nije više ona najvažnija, najviša vrijednost, rekao je sociolog Vladimir Vuletić povodom tragedija koje su se dogodile u Beogradu i Mladenovcu.

„Nekada su to sociolozi nazivali anomijom, kada jednostavno imate situaciju u kojoj te društvene vrijednosti nisu to što ljudi prepoznaju, a onda samim tim ni norme koje trebaju te društvene vrijednosti da podrže“, izjavio je Vuletić za „Tanjug“.

Vuletić je naveo da je ozbiljan problem to što je veliki broj djece na izvjestan način podržalo one koje su izvršili višestruka ubistva.

On je dodao da su pojedinci uvijek slabiji od okruženja, kao i da neki od njih drugačije doživljavaju pritisak.

„Pritisci su uvijek postojali na pojedincima, uvijek je bilo da vršnjaci znaju da budu vrlo surovi, uvijek je bilo te vrste pritiska, ali nekada ti pritisci dolaze iz same porodice“, rekao je Vuletić.

Na pitanje da li je zakazo sistem, Vuletić je rekao da nije, jer se prema njegovim riječima to se često čuje u javnosti bez ikakvog obrazloženja kakva je veza između školskog sistema i tragedija.

„Sama činjenica da se jedan od ta dva zločina desio u školi nema još uvijek veze sa tim. Daleko od toga da branim školu, ja čak mislim da je škola na mnoge načine problematična, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da je teško uspostaviti tu vezu“, objasnio je sociolog.

Komentarišući predlog mjera koje je usvojila Vlada Srbije, on je naveo da ne postoji država i vlada koja može u kratkom periodu da utiče kakav će biti sistem vrijednosti njenih građana.

„Za ozbiljnije promjene koje će otkloniti neke od osnovnih uzroka potrebno je mnogo više vremena i trud čitavog društva, ali ono što država može i mora da uradi, to je ono što je predloženo, tiče se uopšte mogućnosti da se dođe do oružja, tiče se kontrole onoga što se dešava u školama i oko škole“, zaključio je Vuletić.

 

Izvor: Agencije

BONUS VIDEO

Slični članci

Građani traže smrtnu kaznu za ubistvo Vanje (14), potpisuju peticiju

Urednik

Koliko koštaju ulaznice za Euro i kako ih kupiti

Urednik

U Crnoj Gori počinje popis stanovništva

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Poslije soka od 16 KM, stigao i plavi čips: Može da izazove jake bolove

Urednik

Čvarci postali deluks proizvod: Toliko skupi da se prodaju na komad

Urednik

Lažni albanski sveštenik zauzeo pravoslavnu crkvu na Kosovu

Urednik

U Crnoj Gori 600 zatvorenika traži donošenje Zakona o amnestiji

Urednik

Splićani nisu naučili na snijeg: Zimski uslovi izazvali haos na cestama

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više