RS i BiH Vijesti

Bosna i Hercegovina okreće se energiji vjetra

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara Matičnog preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“, donijela je Odluku o osnivanju „Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske“ društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići i Odluku o davanju instrukcije za glasanje predstavniku kapitala MH „ERS“ Matičnog preduzeća a.d. Trebinje u Skupštini „Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske“ društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Berkovići.

„Elektroprivreda Republike Srpske“, primjenjujući ključne strateške ciljeve iz Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, izradila je „Plan razvoja „Elektroprivrede Republike Srpske za period 2019 — 2029. godina“, kojim su definisane aktivnosti na provođenju i realizaciji investicionih projekata za izgradnju novih proizvodnih objekata MH „ERS“, koji koriste obnovljive izvore energije, među kojima su i tri vjetroelektrane — VE „Hrgud“, VE „Donja Trusina“ i VE „Radimlja“.

Matično preduzeće je otpočelo aktivnosti na pripremi realizacije projekta izgradnje VE „Donja Trusina“, čiji je razvoj planiran u periodu 2022 — 2024. godine.

U cilju realizacije ovog izuzetno značajnog projekta, potrebno je pokrenuti cijeli niz aktivnosti koje se, prije svega, odnose na izradu i pribavljanje odgovarajućih studija, podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije, identifikaciju zemljišta, utvrđivanje vlasništva, te regulisanje imovinsko — pravnih odnosa.

Iz navedenih razloga, osniva se novo pravno lice pod nazivom „Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske“ d.o.o. Berkovići, koje će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta VE „Donja Trusina“, a čije bi sjedište bilo na teritoriji opštine Berkovići.

Ovo društvo je jednočlano društvo, čiji je osnivač koncesionar MH „ERS“ MP a.d. Trebinje, sa 100% učešćem u osnovnom kapitalu i novčanim ulogom od 150.000,00 KM, što je i visina (ukupan iznos) osnivačkog kapitala Društva.

Danas je i Vlada Federacije BiH dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane i fotonaponske elektrane.

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju i dala prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetskih dozvola privrednom društvu “Suzlon Wind Energy BH” d.o.o. za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo na lokalitetu općine Hadžići.

Radi se o pet pojedinačnih proizvodnih jedinica VE-1, VE-2, VE-3, VE-4 i VE-5 Ivan Sedlo ukupne instalisane nazivne snage od po 5 MW, odobrene snage priključenja od po 5 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 15,65 GWh, a koje se planiraju graditi na području općine Hadžići.

U informaciji Federalnog ministarstvo energije, rudarstva i industrije, uz ostalo, navedeno je da je riječ o prvom projektu ovakve vrste u Kantonu Sarajevo, jer predstavlja investiciju u proizvodna postrojenja koja koriste obnovljivi izvor energije za proizvodnju električne energije.

Također, imajući u vidu strateška opredijeljenja BiH za ispunjavanje ciljeva u povećanju bruto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, projekt izgradnje VE-1 do VE-5 Ivan Sedlo je od velikog značaja za područje Kantona Sarajevo, a samim tim i Federacije BiH, jer direktno promovira upotrebu obnovljivih izvora energije.

Na današnjoj sjednici, Vlada Federacije BiH usvojila je i informaciju, te dala prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvo energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetskih dozvola privrednom društvu “Eco-Wat” d.o.o. Kiseljak za izgradnju fotonaponske elektrane B1, B2, B3, B4, B5 i C1 instalisane nazivne snage od po 4,999 MW, odobrene snage priključenja od po 4,999 MW, te planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 7.150,086 MWh, a koja se planira graditi na lokalitetu općine Stolac, u Poslovnoj zoni Hodovo.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

 

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 04-09. jula

Urednik

Book zona: Promocije knjiga i druženje sa autorima i na desetom „OK festu“

Urednik

Džudisti Leotara uspješno završili polaganje za pojas

Urednik

Trebinje intenzivira saradnju sa Petrovcem na Mlavi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više