RS i BiH Vijesti

Dogodine novih pet miliona litara mlijeka

 Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da će programom podjele junica farmerima biti riješen problem pada proizvodnje mlijeka u Srpskoj, te je najavio da bi naredne godine, kao efekat primjene programa, u Srpskoj trebalo da bude obezbijeđeno novih pet miliona litara mlijeka.

„Krajem prošle godine u Evropi, ali i kod nas, pala je proizvodnja mlijeka, što nije zabrinjavajuće, ali je trebalo reagovati, pa smo obezbijedili sredstva za nabavku junica“, reakao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Kako je naglasio, do sada je u Srpsku stiglo oko 900 grla, te dodao da se jedan program radi u saradnji sa mljekarom u Kozarskoj Dubici, jedan sa mljekarom „Pađeni“ iz Hercegovine, a planirano je i da se realizuje u saradnji sa mljekarom „Dule“ u Bijeljini.

„Očekujemo novih 1.000 junica naredne godine koje će nakon telenja obezbijediti novih pet miliona litara mlijeka“, naglasio je on.

Pašalić je rekao da su u Hercegovinu stigla prva grla, a riječ je o nabavci 200 novih gravidnih grla iz Češke i Austrije, rasa simental, da je ukupna investicija je oko 1,3 miliona KM, od čega je resorni ministarstvo obezbijedilo oko 700.000 KM, a ostatak sami proizvođači i lokalne zajednice.

„Najviše junica biće podijeljeno na području Gacka – 45, a manji broj u ostalim lokalnim zajednicama Hercegovine i Romanije“, naveo je Pašalić.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Za sada bez odgovora kako smanjiti migracije

Urednik

Nevesinje: Zimske radosti na Kilavcima

Urednik

Đoković: Ovo je moja najveća pobeda u životu s obzirom na okolnosti

Urednik

Čudesni Đoković osvojio 10. titulu u Melburnu za 22. grend slem

Urednik

Hrana skuplja i do 50 odsto: Upoređene cijene iz 2021. i 2022. godine

Urednik

Golišavim turistima u Splitu prijeti kazna od 150 evra

Urednik

Fronteks na granici Crne Gore i BiH

Urednik

Uz podršku lokalne i republičke vlasti Udruženje „Bebe“ iz Trebinja bogatije za 172 bebe

Urednik

Bogati krize koriste kao dimne zavjese

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više