RS i BiH

“Iako su mjere u komšiluku daleko od savršenih, ipak su njihove vlade kao akademije nauka za vlade u BiH”

Dok se u zemljama regiona povlače kakvi-takvi potezi koji utiču na pad cijena, jedino u BiH ne postoji politička volja po ovom pitanju, pa su i svi raniji pokušaji uvođenja nekih mjera propali.

Prvo je reagovala Crna Gora, koja je prepolovila cijene više od 30 artikala, Srbija je slično uradila prije par dana, a trgovci u Hrvatskoj su pristali na vladin prijedlog da snize cijene, dok su banke najavile podizanje kamata na štednje građana, piše portal 6yka.

U BiH za sada imamo samo jučerašnju reakciju predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik koji je na svom X nalogu napisao da bi akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda dobro došla građanima, te će zatražiti od ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske da u narednim danima održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima.

Ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da, iako su i mjere u susjedstvu daleko od savršenih i moglo bi se još dosta toga odlučnijeg i obuhvatnijeg učiniti, ipak su njihove vlade kao akademije nauka za vlade u BiH.

Smatra i da nikoga ne treba moliti da snizi cijene, nego cijene treba vratiti na opravdan nivo i ograničiti svaki dalji rast.

“Prije svega, i vlade susjednih zemalja su jako zakasnile s ovakvim mjerama i mislim da su mogle i morale učiniti mnogo više i djelovati ranije, prije nego je prošla praktično cijela godina iscrpljivanja stanovništva rekordnom inflacijom i akumulacije ekstra profita trgovaca i ostalih u lancu koji su zloupotrijebili privremeni rast određenih troškova za drastično i kontinuirano povećanje cijena u rasponu od prebrzog i pretjeranog do potpuno neopravedanog i krajnje bezobraznog”, ističe Gavran i ujedno podsjeća da su odredbe mjere ograničenja cijena bile su prisutne u Srbiji i Hrvatskoj i ranije, neke mjere i u Crnoj Gori, dok  u BiH nismo imali apsolutno osim destruktivne vlasti koje, osim što ne čine ništa pozitivno, potpuno besramno slave svakog mjeseca ili kvartala rekordne rezultate prikupljanja javnih prihoda, javno demonstrirajući da je to njihov jedini prioritet i da njima nerazumno visoke cijene u stvari odgovaraju.

“Mjere ograničenja marži su jedino što je učinjeno u BiH, ali osim što je ova mjera bila suštinski nedovoljna i nepotpuna, a visina tako ograničenih marži i dalje previsoka, kontrole i sankcije za prekršaje su ispod svakog nivoa i nikoga nikada neće odvratiti od kršenja propisa. Nažalost, bh. vlasti maltene na dnevnoj bazi generišu političke krize, sve jednu besmisleniju od druge, potpuno nebitne teme se proglašavaju presudnim, dok se stvarni problemi građana ignorišu kao da ne postoje”, jasna je Gavran.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Krivična prijava protiv šest osoba za kopanje tunela do zgrade Višeg suda u Podgorici

Urednik

Dizel otišao na 2,92 KM: Gorivo poskupjelo čak 6 puta u mjesec dana

Urednik

Stiže topla jesen

Urednik

Žene na selu mogu voditi uspješne biznise, nisu samo domaćice

Urednik

Krivični zakon u RS: Optuženi će minimum 5 godina biti građani drugog reda!

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Kvalitetno hercegovačko maslinovo ulje uskoro će biti prepoznatljiv brend

Urednik

Ugostitelji najslabije plaćeni: Prosječna plata u julu 1.262 KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više