RS i BiH

Kršenje temeljnih ljudskih prava: U utorak protesti zbog zakona o kleveti koji predviđa drakonske kazne

Udruženje građana “Radnički pokret” planira da u utorak, 14. marta, organizuje proteste na Trgu Krajine u Banjaluci s početkom u 12 časova, a razlog mirnog okupljanja je zakon o kleveti, koji bi se u budućnosti mogao smatrati kao krivično djelo.

To poručuju iz “Radničkog pokreta”, naglasivši da ne podržavaju izmjene zakona u ovom smjeru, jer se time, ističu, krši temeljno ljudsko pravo sloboda govora.

– Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima  da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU – navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako naglašavaju u ovom udruženju, kazne su drakonske koje niti jedan prosječni građanin ne bi mogao da plati.

– A ako ne platite kaznu idete u zatvor. Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu – poručuju iz “Radničkog pokreta”, uz napomenu da je ovaj pokret osnovan u novembru 2022. godine u Banjaluci, iz rada Crne liste poslodavaca RS, gdje udruženje kroz mrežu advokata besplatno štiti radna prava svih radnika realnog sektora u BiH.

 

Izvor: SrpskaInfo

BONUS VIDEO

Slični članci

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Otkriveno zašto je FBiH imala enormno veći promet na „crni petak“ od Srpske

Urednik

Vjetrovito i toplo, temperatura do 24 stepena

Urednik

„Za 12 dana 12.12.“

Urednik

Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Urednik

Postajemo li otporni na antibiotike – BiH po potrošnji u rangu sa Francuskom i Španijom

Urednik

Povećan broj dolazaka i noćenja turista

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više