RS i BiH Vijesti

Lokalnim zajednicama upućen obrazac zahtjeva za legalizaciju

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uputilo je danas Savezu gradova i opština, svim načelnicima i gradonačelnicima, te predsjednicima skupština svih jedinica lokalne samouprave u Srpskoj obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekata.

Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je ministarstvo ovim dodatno pojednostavilo postupak utvrđivanja legalnosti bespravno sagrađenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva je istakla da će se ovim znatno olakšati rad voditeljima postupka, što će omogućiti građanima da brže dobiju rješenje o legalnosti svojih objekata.

– Očekujemo da će svi gradovi i opštine odmah po dobijanju ovog obrasca omogućiti građanima na svom području da podnesu zahtjev i konačno riješe svoj egzistencijalni problem – naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na sastanku sa Predsjedništvom Saveza gradova i opština Republike Srpske ukazala da je Ministarstvo kreiralo obrazac zahtjeva koji je jedinstven za sve lokalne zajednice.

Golićeva je naglasila da je nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji omogućen potpuno besplatan postupak utvrđivanja legalnosti.

Ona je navela da su ovim zakonom građani – vlasnici objekata, koji su bespravno izgrađeni do 31. decembra 2013. godine, oslobođeni prikupljanja dokumentacije i različitih saglasnosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. septembra po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji omogućava legalizaciju individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da je riječ o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

 

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više