RS i BiH

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Nakon povećanja minimalca u Republici Srpskoj na 900 konvertibilnih maraka, građane je zadesilo stihijsko poskupljenje gotovo svih proizvoda – od hljeba i drugih namirnica do goriva na benzinskim pumpama.

Dok iz resornog minsitarstva najavljuju niže cijene hljeba otvara se pitanje da li je teret inflacije zbog podizanja minimalca umjesto na državu, na kraju adresiran na građane?

Dok bjesni verbalni rat između resornog ministarstva i udruženja pekara Republike Srpske na temu: kako do jeftinijeg hljeba, enormno visoke cijene padaju na teret građana. Ministar trgovine i turizma kaže da već u ponedjeljak očekuje uredbu za ograničenje cijene osnovnog tipa hljeba.

„Imamo rok od 7 dana u kojem su uključeni i ljudi iz Privredne komore. Imaće sastanak, napravićemo kalkulacije. Ići ćemo sa tom jeftinijom cijenom hljeba za građane Republike Srpske i na taj način pomoći građanima Republike Srpske“, rekao je ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić.

Za udruženje pekara Republike Srpske, ova uredba je neprimjerena.

„Ono što je sigurno da nijedan pekar neće na svoju štetu proizvoditi bilo kakav proizvod. Mi nismo socijalne ustanove radimo za novac kao i ostali.. Naši radnici trebaju primiti platu treba se kupiti mašina. Hljeb nije roba koja treba imati poseban tretman s obzirom da je svakome dostupno brašno i da svako može sebi proizvesti hljeb puno jeftinije nego da mu pekar proizvodi“, kaže predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske Saša Trivić.

Trivić kaže da je hljeb u Republici Srpskoj jeftiniji nego u zemljama regiona, sa izuzetkom Srbije, gdje troškove za jeftiniju cijenu hljeba za građane na sebe preuzima država.

„Ne možemo se porediti sa Srbijom s obzirom da taj hljeb ima podršku Vlade Srbije i kroz cijene brašna i načine podrške, a Vlada ako hoće da ima niže cijene hljeba može da zagrabi u svoj novčanik i prebaci ili građanima ili pekarima mada mislimo da za tim nema potrebe“, kaže Trivić.

Dok traju rasprave ko je odgovoran za poskupljenja, građani su ogorčeni. Sve ukazuje da je konačan račun za poskupljenja zbog podizanja minimalca odnosno inflacije, na kraju ispostavljen njima.

„Smatram da je država neodgovorna prema svojim građanima da ne usklađuje cijene cijene sa stanjem na globalnom tržištu“, „Kako kome: siromašnim puno – bogatim ništa“, „Svaki dan sve poskupljuje plate i penzije su male šta da kažem. Ne znam izlaz iz toga“, kažu građani.

Iz udruženja potrošača, duže vrijeme upozoravaju: rast minimalca ne može biti opravdanje za poskupljenje hljeba.

„Evo došlo je do povećanja minimalca da bismo zadržali radnike, ako je ovo postao kamen spoticanja da bi sve cijene išle gore onda opet nešto nije u redu neće se ovo moći izdržati neće građani moći platiti sve ovo ko smisli kako bi došao do veće količine novca“, kaže Murisa Marić, predsjednik Udruženja potrošača DON Prijedor.

Građani Republike Srpske su mjesecima na udaru poskupljenja namirnica, prije svega hljeba, za koji građani u pekarama moraju da izdvoje i do 2 marke i 30 feninga.

Rastu i cijene goriva, pa je litar dizela dostigao 2,74 konveftibilnih maraka, a benzina do 2 marke i 59 feninga po litru. Veće cijene građani plaćaju i u frizerskim salonima i drugim zanatskim radnjama ali i ugostiteljskim objektima.

Izvor: BNTV

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više