RS i BiH Vijesti

Republika Srpska dobila banku humanog mlijeka

Završen je projekat adaptacije i opremanja prostora banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti UKC-a Republike Srpske, te je danas i zvanično otvorena ova banka.

Tom prilikom su otvaranju prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske te Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj se osniva s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Inicijator humanitarne akcije i projekta osnivanja banke majčinog mlijeka je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“.

„Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a i Polikliniku za dječje bolesti, gdje na jednom mjestu imamo specijalističke te subspecijalističke ambulante i kabinete“, rekao je Đajić.

Amela Filipović, zamjenik predsjednice Udruženja „Mrvice“, istakla je da je ovo udruženje posebno ponosno jer su dočekale da dobiju prvu banku humanog mlijeka.

„Humano mlijeko je hrana, ali i lijek. Posebnu zahvalnost dugujemo predsjednici RS Željki Cvijanović što je podržala našu inicijativu“, istakla je Filipovićeva.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS je rekao da su uložili dosta vremena i energija u ovaj projekat.

„Banka humanog mlijeka je neophodna i vidjećete koliko to znači u bliskoj budućnosti za naše male pacijente“, dodao je Mirošljević.

Šeranić je rekao da je ovo velika i značajna stvar za pacijente u Republici Srpskoj koji se liječe u klinikama.

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je tu da zajedno sa Vladom Srpske podrži sve važne projekte koji su od interesa za sve nas, kako za građane, tako i za zdravstene radnike“, istakao je Šeranić.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske je rekla da je ponosna što je realizovan ovaj projekat.

„Srećni smo jer će ovo imati svoju punu svrhu, jer je ovo hrana i lijek, i bila je teška borba da se to obezbijedi za bolesnu djecu i koja su prijevremeno rođena i mislim da smo napravili veliki podvig“, kazala je Cvijanovićeva.

Sredstva za osnivanje prve banke humanog, majčinog, mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“ krajem 2020. godine.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Za sada bez odgovora kako smanjiti migracije

Urednik

Nevesinje: Zimske radosti na Kilavcima

Urednik

Đoković: Ovo je moja najveća pobeda u životu s obzirom na okolnosti

Urednik

Čudesni Đoković osvojio 10. titulu u Melburnu za 22. grend slem

Urednik

Hrana skuplja i do 50 odsto: Upoređene cijene iz 2021. i 2022. godine

Urednik

Golišavim turistima u Splitu prijeti kazna od 150 evra

Urednik

Fronteks na granici Crne Gore i BiH

Urednik

Uz podršku lokalne i republičke vlasti Udruženje „Bebe“ iz Trebinja bogatije za 172 bebe

Urednik

Bogati krize koriste kao dimne zavjese

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više