RS i BiH Vijesti

Srpska traži produženje zabrane izvoza peleta

Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da u cilju zaštite domaćeg tržišta energenata i razvoja domaće drvoprerađivačke industrije do kraja oktobra bude produženo važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, odrevnog drveta i proizvoda od drveta.

-Mišljenja smo da se nakon isteka važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, dozvoli izvoz energenata na bazi drveta, osim za pelet, dok bi zabrana izvoza trupaca ostala na snazi sa predloženim rokom do 31. oktobra ove godine – naveli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Istakli su da ih je 7. septembra Privredna komora RS obavijestila da se na lagerima više od 200 proizvođača cijepanog drveta u RS nalazi više od 100.000 paleta ogrevnog drveta koje su u fazi propadanja.

-Za razliku od cijepanog drveta, pelet zbog načina pakovanja nije podložan propadanju. Na sastanku predstavnika komore predloženo je da se omogući izvoz ogrevnog drveta uz obavezu podmirenja domaće tražnje po cijeni od 180 KM bez PDV-a po toni – istakli su u Ministarstvu.

Ministarstvo je izričitog stava da se izvoz trupaca zbog zaštite domaće drvne industrije treba zabraniti u dužem vremenskom periodu.

-Tokom proteklog perioda zaprimili smo veći broj pritužbi od preduzeća „Eko-toplane“, HI „Destilacija – Teslić“ i „RS Silikon“ iz Mrkonjić Grada, a koje se odnose na ugroženost snabdijevanja sirovinom i nepoštivanje potpisanih ugovora sa isporukama. Insistiramo na striktnoj i prioritetnoj realizaciji ugovora JPŠ „Šume RS“ prema strateškim preduzećima“, naveli su u Ministarstvu.

Iz federalnog Ministarstva trgovine su ranije poslali zahtjev Savjetu ministara BiH da se produži zabrana izvoza, te da je realna cijena peleta po toni od 400 do 450 KM.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade Privredne komore Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je opravdana zabrana izvoza šumskih drvnih sortimenata koja bi, kako smatra, trebala ostati na snazi i u narednom periodu.

Šinik je Srni izjavio da bi ista odluka trebalo da važi i za ogrevno drvo, uz dozu opreznosti zbog proizvođača koji se bave cijepanjem i peletiranjem.

-Ti proizvođači su već zaključili ugovore i biće potrebno da im se omogući određen period da ih realizuju, ali treba opet razmišljati da se ograniči i naposljetku u potpunosti zabrani izvoz ogrevnog drveta – istakao je Šinik.

Prema njegovim riječima, pelet kao efikasniji i skuplji energent, trebao bi biti bez režima zabrane izvoza, ali tek nakon što se podmire potrebe domaćih potrošača.

Kada je riječ o cijenama, Šinik kaže da trebaju biti prilagođene standardu građana, te da se vodi računa da proizvođači peleta ne budu na gubitku i da imaju održivo poslovanje.

-Peleta ima dovoljno, ali pojedini proizvođači čekaju da ga izvoze po većoj cijeni, dok imamo i odgovornije proizvođače koji snabdijevaju domaće potrošače po listi čekanja. Preporuka je da cijena po toni peleta bude 480 KM bez PDV-a. Ali, ne možemo nikoga natjerati da to primjenjuje -naveo je Šinik, te dodao da se na terenu pelet može naći brzo u ponudi, dok će neki proizvođači reći da je sve rasprodano.

On je upozorio da je zbog ukrajinske krize i divljanja cijena trenutno neizvjestan period, ali i da su odgovorni proizvođači svjesni da ljudi koji su investirali u grijanje na pelet ne mogu tek tako od toga odustati i da se mora voditi računa o tome da im se obezbijedi dovoljna količina za grijanje.

Direktor banjalučke kompanije „Drvoprodeks“ Darko Partalo rekao je da su zaposleni u drvoprerađivačkoj industriji protiv izvoza trupaca i ogrevnog drveta, a za liberalizaciju izvoza peleta nakon podmirenja potreba domaćih potrošača.

Savjet ministara je u junu donio odluku o tromjesečnoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i peleta.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac organizovaće danas zajedničke konsultacije o mogućnosti produženja odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta. Košarac je potvrdio da su na sastanak u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pozvani ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić, ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović, te predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora.

-Vjerujem da u razgovoru svih nadležnih institucija možemo doći do rješenja u korist domaće privrede i građana. Moj stav je da primarno moramo voditi računa o tome da obezbijedimo dovoljne količine za domaću upotrebu, po prihvatljivim cijenama imajući u vidu domaće kriterijume – rekao je Košarac.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Za sada bez odgovora kako smanjiti migracije

Urednik

Nevesinje: Zimske radosti na Kilavcima

Urednik

Đoković: Ovo je moja najveća pobeda u životu s obzirom na okolnosti

Urednik

Čudesni Đoković osvojio 10. titulu u Melburnu za 22. grend slem

Urednik

Hrana skuplja i do 50 odsto: Upoređene cijene iz 2021. i 2022. godine

Urednik

Golišavim turistima u Splitu prijeti kazna od 150 evra

Urednik

Fronteks na granici Crne Gore i BiH

Urednik

Uz podršku lokalne i republičke vlasti Udruženje „Bebe“ iz Trebinja bogatije za 172 bebe

Urednik

Bogati krize koriste kao dimne zavjese

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više