RS i BiH

Turistički rezultati: Cijela Republika Srpska kao četvrtina Rovinja

U Republici Srpskoj u 2022. godini ostvareno je 1.036.569 noćenja turista, čime je prvi put premašena brojka od milion noćenja u toku jedne kalendarske godine, saopšteno je prije nekoliko dana iz Republičkog zavoda za statistiku.

O tome da je turizam grana privrede u koju u Srpskoj treba ulagati i dodatno je razvijati razgovaralo se prethodnih dana i na regionalnoj turističkoj konferenciji „Check in“ u Trebinju. Na konferenciji je iznešeno mnoštvo stavova kroz više panela i izlaganja, a konačni zaključak stručne javnosti je da je pred nama dug put do ozbiljnijeg razvoja ovog segmenta privrede.

Iako se često može čuti o rekordnim rezultatima koje ostvaruje Republika Srpska, kao i njene najposjećenije destinacije poput Teslića, Trebinja i Jahorine, koje zaista bilježe porast broja dolazaka i noćenja turista rijetko se naši rezultati upoređuju sa drugim turističkim destinacijama u regionu, ali i svijetu.

Iako je Republika Srpska ostvarila rast od oko 38 odsto u broju noćenja u 2022. godini u odnosu na godinu prije, i ostvarila rekord od preko jednog miliona noćenja, to je zaista mali broj u odnosu na destinacije u regionu. Ono sa čim naša javnost uglavnom nije upoznata jeste da najpopularnije pojedinačne destinacije u susjednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori bilježe samostalno milionske brojeve noćenja turista.

Tako je najposjećeniji hrvatski grad po broju noćenja Rovinj u 2022. godini zabilježio 4,1 milion noćenja, i bilježi rast noćenja od preko pet odsto u odnosu na često referentnu turističku 2019. godinu. Nama susjedni Dubrovnik je u istom periodu zabilježio 3,5 miliona noćenja, a Poreč je u statistiku upisao 3,2 miliona noćenja u prethodnoj godini. Gradovi u Crnoj Gori koji su samostalno ostvarili više od jednog miliona noćenja tokom 2022. godine su Budva (3,1 milion), Herceg Novi (2,7), Bar (1,9), Ulcinj (1,5), Tivat (1,2) i Kotor (1,1 milion).

Tokom minule turističke konferencije u Trebinju, koja je imala i regionalni karakter jer su na njoj učešće uzeli i turistički radnici i stručnjaci iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, nametnuo se opšti zaključak da je za dalji razvoj turizma u Srpskoj neophodno regionalno povezivanje i zajednički nastup na pojedinim tržištima.

Navedeni brojevi i statistike idu u prilog konstataciji da naši turistički radnici imaju mnogo toga da nauče od kolega iz regiona, a podaci da cijela Republika Srpska ostvaruje četiri puta manji promet od grada Rovinja, i približno toliko manje od nama susjednog Dubrovnika, te Budve i Herceg Novog govore da bi usvajanje znanja i najboljih praksi od uspješnijih bile itekako poželjne za razvoj našeg turizma, koji je u povoju i kome su potrebni stručni i kvalifikovani kadrovi kao i jasna strategija razvoja u godinama ispred nas.

 

Padrino, oktobar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu

Urednik

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Srpska bogatija za 21 bebu: Po jedan porod u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više