RS i BiH

Turistički rezultati: Cijela Republika Srpska kao četvrtina Rovinja

U Republici Srpskoj u 2022. godini ostvareno je 1.036.569 noćenja turista, čime je prvi put premašena brojka od milion noćenja u toku jedne kalendarske godine, saopšteno je prije nekoliko dana iz Republičkog zavoda za statistiku.

O tome da je turizam grana privrede u koju u Srpskoj treba ulagati i dodatno je razvijati razgovaralo se prethodnih dana i na regionalnoj turističkoj konferenciji „Check in“ u Trebinju. Na konferenciji je iznešeno mnoštvo stavova kroz više panela i izlaganja, a konačni zaključak stručne javnosti je da je pred nama dug put do ozbiljnijeg razvoja ovog segmenta privrede.

Iako se često može čuti o rekordnim rezultatima koje ostvaruje Republika Srpska, kao i njene najposjećenije destinacije poput Teslića, Trebinja i Jahorine, koje zaista bilježe porast broja dolazaka i noćenja turista rijetko se naši rezultati upoređuju sa drugim turističkim destinacijama u regionu, ali i svijetu.

Iako je Republika Srpska ostvarila rast od oko 38 odsto u broju noćenja u 2022. godini u odnosu na godinu prije, i ostvarila rekord od preko jednog miliona noćenja, to je zaista mali broj u odnosu na destinacije u regionu. Ono sa čim naša javnost uglavnom nije upoznata jeste da najpopularnije pojedinačne destinacije u susjednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori bilježe samostalno milionske brojeve noćenja turista.

Tako je najposjećeniji hrvatski grad po broju noćenja Rovinj u 2022. godini zabilježio 4,1 milion noćenja, i bilježi rast noćenja od preko pet odsto u odnosu na često referentnu turističku 2019. godinu. Nama susjedni Dubrovnik je u istom periodu zabilježio 3,5 miliona noćenja, a Poreč je u statistiku upisao 3,2 miliona noćenja u prethodnoj godini. Gradovi u Crnoj Gori koji su samostalno ostvarili više od jednog miliona noćenja tokom 2022. godine su Budva (3,1 milion), Herceg Novi (2,7), Bar (1,9), Ulcinj (1,5), Tivat (1,2) i Kotor (1,1 milion).

Tokom minule turističke konferencije u Trebinju, koja je imala i regionalni karakter jer su na njoj učešće uzeli i turistički radnici i stručnjaci iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, nametnuo se opšti zaključak da je za dalji razvoj turizma u Srpskoj neophodno regionalno povezivanje i zajednički nastup na pojedinim tržištima.

Navedeni brojevi i statistike idu u prilog konstataciji da naši turistički radnici imaju mnogo toga da nauče od kolega iz regiona, a podaci da cijela Republika Srpska ostvaruje četiri puta manji promet od grada Rovinja, i približno toliko manje od nama susjednog Dubrovnika, te Budve i Herceg Novog govore da bi usvajanje znanja i najboljih praksi od uspješnijih bile itekako poželjne za razvoj našeg turizma, koji je u povoju i kome su potrebni stručni i kvalifikovani kadrovi kao i jasna strategija razvoja u godinama ispred nas.

 

Padrino, oktobar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Otkriveno zašto je FBiH imala enormno veći promet na „crni petak“ od Srpske

Urednik

Vjetrovito i toplo, temperatura do 24 stepena

Urednik

„Za 12 dana 12.12.“

Urednik

Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Urednik

Postajemo li otporni na antibiotike – BiH po potrošnji u rangu sa Francuskom i Španijom

Urednik

Povećan broj dolazaka i noćenja turista

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više