RS i BiH

Utvrđene visine školarina na fakultetima u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2024/25. godinu.

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da, na prijedlog javnih visokoškolskih ustanova, Vlada Republike Srpske donosi odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje, za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za svaku akademsku godinu, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da su visine školarina, shodno prijedlozima javnih visokoškolskih ustanova, na nivou prethodne akademske 2023/24. godine, imajući u vidu značaj školarina na standard najšireg sloja studentske populacije.

Odlukom se utvrđuje visina školarine u akademskoj 2024/25. godini za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su upisani u skladu sa ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ovom odlukom se utvrđuje visina školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija koji obnavljaju godinu u kojoj su finansirani iz budžeta Republike Srpske, a upisani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Visina školarine za redovne studente, na studijskim programima prvog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima – 660 KM za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe muzičke umjetnosti, likovne umjetnosti i dramske umjetnosti (osim smjerova: animirani film; FTV i produkcija).

Za redovne studente studijskih programa dramske umjetnosti – animirani film; FTV (režija, kamera, montaža) i produkcija školarina je 1.500 KM, za studijski program dramske umjetnosti – smjer produkcije 1.000 KM, a za sve ostale studijske programe 440 KM.

Visina školarine za redovne studente na studijskim programima drugog ciklusa studija biće 1.500 KM za studijske programe likovne umjetnosti i studijske programe muzičke umjetnosti, 3.000 KM za studijske programe dramske umjetnosti, a 880 KM za sve ostale studijske programe.

Ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, predviđeno je da plaćanja školarine budu oslobođeni redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/21. godini.

Plaćanja su oslobođeni i studenti koji su djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske (VRS), studenti koji su djeca ratnih vojnih invalida VRS prve i druge kategorije, studenti – invalidi VRS od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom, te studenti – djeca bez oba roditelja.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu

Urednik

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više