Svijet Vijesti

Šansa za bolju budućnost, ili ipak ne: Njemačka planira da zaposli 50.000 radnika sa zapadnog Balkana

Njemačka planira da udvostruči broj radnih viza za ljude sa zapadnog Balkana, sa sadašnjih 25.000 godišnje na 50.000.

Njemački sindikati u vezi sa tim upozoravaju da bi strani radnici mogli da budu zloupotrebljeni kao jeftina radna snaga na svoju štetu, ali i na štetu ostalih radnika.

Članica upravnog odbora Saveza njemačkih sindikata Evelin Reder upozorila je da su radnici migranti u velikoj mjeri zavisni od poslodavca za kojeg rade jer im je uz radno mjesto vezana dozvola boravka, što kod njih izaziva strah da će biti vraćeni, ako ne budu poslušni.

Osim toga, radnici migranti često ne govore njemački i nisu informisani o svojim pravima, tako da pristaju na uslove rada koji su lošiji od zakonski propisanih, istakla je Reder.

Prema njenim riječima, zapošljavanje inostranih radnika treba dozvoliti samo u preduzećima koja imaju kolektivni ugovor, objajvio je danas Dojče vele.

Zbog stalnog nedostatka radne snage u zemlji, njemačka vlada planira liberalizaciju zakonodavstva o radnoj migraciji, a dio tog paketa je i tzv. “zapadnobalkansko pravilo” o kojem bi trebalo da raspravlja 1. marta.

Tim pravilom predviđene su dvije bitne promjene: sa jedne strane bi trebalo da bude ukinuto ograničenje važenja te mjere do kraja 2023, odnosno ubuduće bi to trebalo da postane trajno pravilo.

Sa druge strane, predviđa se udvostručenje kvote za radne migrante sa zapadnog Balkana – sa sadašnjih 25.000 godišnje na 50.000.

“Zapadnobalkansko pravilo” je uvedeno nakon velikog izbjegličkog talasa 2015. i 2016. godine, a cilj je bio rješavanje dva problema: sprečavanje nekontrolisanog dolaska tražilaca azila i ublažavanje manjka radne snage.

Tih godina je u Njemačku stiglo više od milion izbjeglica, prije svega iz Sirije, ali i veliki broj ljudi sa područja zapadnog Balkana – iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Dok su sirijske ratne izbjeglice po pravilu brzo dobijale azil, samo oko pet odsto migranata sa zapadnog Balkana dobilo je azil.

Tri četvrtine radnika u Njemačkoj sa zapadnog Balkana radi na gradilištima, u ugostiteljstvu i pruža njegu starijim i bolesnim osobama.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više