Hercegovina Vijesti

Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad – Fond za Zapadni Balkan podržao projekat KotorArta

Uz podršku Fonda za Zapadni Balkan, Međunarodni festival KotorArt, u partnerstvu sa NGO Mostovi iz Trebinja i udruženjem Almašani iz Novog Sada, realizuje značajan regionalni projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad.

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF), jedinstvena je inicijativa nastala od strane Ministarstava spoljnih poslova šest regionalnih zemalja – WB6, koja ima misiju jačanja intenzivnije saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropsku Uniju. Na nedavnom pozivu WBF prijavljeno je preko 250 projekata, a odabrano svega 30, i to 5 projekata iz Crne Gore. Na nedavnoj ceremoniji u Tirani, nagrada za dodijeljen grant WBF uručena je Ratimiru Martinoviću, predsjedniku Fondacije Don Branko Sbutega, od strane Aleksisa Hupina, šef misije delegacije Evropske Unije u Albaniji.

Realizacijom projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad Međunarodni festival KotorArt nastavlja uspješnu praksu društveno odgovornog poslovanja i preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama, čime kontinuirano doprinosi javnom interesu i razvoju kulturnih vrijednosti crnogorskog društva.

Kroz istraživanje i analizu mogućnosti i izazova u velikoj mjeri zaboravljene i zanemarene austrougarske baštine u Bokokotorskom zalivu, Trebinju i Novom Sadu, projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad u prvi plan stavlja važnost zaštite, valorizacije i održive upotrebe kulturnog naslijeđa, ističe njegove potencijale u pogledu održivog razvoja, ali i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

WBF Award Ceremony

Aktivnosti projekta u Crnoj Gori biće realizovane kao dio KotorArt festivala, u okviru Pjace od filozofa, na tvrđavama Vrmac, Goražda i Trojica, a podrazumijevaju javne konferencije, koncerte i filmsku projekciju. Radujemo se što će publika u partnerskim gradovima imati prilike da pored konferencija i muzičkih programa prisustvuje i vođenim turama austrougarskih tvrđava i gastroheritološkim događajima. – izjavili su iz PR službe festivala KotorArt.

Projektne aktivnosti u Crnoj Gori realizovaće Fondacija Don Branko Sbutega u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije i Ambasadom Austrije u Podgorici.

Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran u periodu od 1. jula do 14. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više