Hercegovina Vijesti

Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad – Fond za Zapadni Balkan podržao projekat KotorArta

Uz podršku Fonda za Zapadni Balkan, Međunarodni festival KotorArt, u partnerstvu sa NGO Mostovi iz Trebinja i udruženjem Almašani iz Novog Sada, realizuje značajan regionalni projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad.

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF), jedinstvena je inicijativa nastala od strane Ministarstava spoljnih poslova šest regionalnih zemalja – WB6, koja ima misiju jačanja intenzivnije saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropsku Uniju. Na nedavnom pozivu WBF prijavljeno je preko 250 projekata, a odabrano svega 30, i to 5 projekata iz Crne Gore. Na nedavnoj ceremoniji u Tirani, nagrada za dodijeljen grant WBF uručena je Ratimiru Martinoviću, predsjedniku Fondacije Don Branko Sbutega, od strane Aleksisa Hupina, šef misije delegacije Evropske Unije u Albaniji.

Realizacijom projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad Međunarodni festival KotorArt nastavlja uspješnu praksu društveno odgovornog poslovanja i preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama, čime kontinuirano doprinosi javnom interesu i razvoju kulturnih vrijednosti crnogorskog društva.

Kroz istraživanje i analizu mogućnosti i izazova u velikoj mjeri zaboravljene i zanemarene austrougarske baštine u Bokokotorskom zalivu, Trebinju i Novom Sadu, projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad u prvi plan stavlja važnost zaštite, valorizacije i održive upotrebe kulturnog naslijeđa, ističe njegove potencijale u pogledu održivog razvoja, ali i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

WBF Award Ceremony

Aktivnosti projekta u Crnoj Gori biće realizovane kao dio KotorArt festivala, u okviru Pjace od filozofa, na tvrđavama Vrmac, Goražda i Trojica, a podrazumijevaju javne konferencije, koncerte i filmsku projekciju. Radujemo se što će publika u partnerskim gradovima imati prilike da pored konferencija i muzičkih programa prisustvuje i vođenim turama austrougarskih tvrđava i gastroheritološkim događajima. – izjavili su iz PR službe festivala KotorArt.

Projektne aktivnosti u Crnoj Gori realizovaće Fondacija Don Branko Sbutega u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije i Ambasadom Austrije u Podgorici.

Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran u periodu od 1. jula do 14. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

„Gorica fest“: Prikupljeni novac darovan u humanitarne svrhe

Urednik

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više