RS i BiH Vijesti

Slovenija započela priznavanje diploma stečenih u BiH

Slovenija će od ponedjeljka, 19. juna, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH, čime će biti deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH.

Iz Ministarstav civilnih poslova u Savjetu ministara saopšteno je da je ovu informaciju potvrdilo Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i Enik-Narik centar Slovenije.

Ova aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Slovenije s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u BiH.

Enik-Narik centar Slovenije je 24. oktobra 2022. godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u BiH, zbog, kako su naveli, „nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u BiH“.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više