RS i BiH Vijesti

Snaga vode i vjetra adut BiH

Proces dekarbonizacije u BiH se ne može odviti preko noći, a koliko BiH ima realne osnove da se uhvati koštac sa tim biće polemisano i na “Jahorina ekonomskom forumu” koji će iduće sedmice biti održan na olimpijskoj ljepotici.

Proces dekarbonizacije, koji politika Evropske unije odavno postavlja kao jedan od najznačajnijih imperativa moderne energetike, je za BiH i dalje veoma mučna tema jer domaća potrošnja električne energije pokriva se sa 50 odsto iz uglja.

Na proizvodnju hidroelektrana otpada 46 odsto, na solarne izvore zanemarivih 0,4 odsto, a na vjetroelektrane 3,5 odsto.

Nasuprot ovim neumoljivim brojkama stoji jasan stav Evropske unije koja ide s ciljem dekarbonizacije sektora energetike. U naredim decenijama energetski sektor na području Evrope u potpunosti će biti dekarbonizovan.

Jedan od najvažnijih aduta koji mogu da donesu preokret u trenutnoj strukturi proizvodnje u BiH su obnovljivi izvori.

Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum”, koji će biti održan od 25. do 27. aprila, stavio je akcenat i na teme koje imaju za cilj da promovišu nove pravce razvoja energetike u regionu.

Jedan od važnih učesnika foruma iz oblasti elektroenergetike je “Elnos grupa”, kompanija koja se u proteklih nekoliko godina uspješno pozicionirala na jedno od liderskih mjesta u oblasti obnovljivih izvora energije. Sa rastućim brojem projekata iz najrazličitijih sfera oblasti obnovljivih izvora energije, vrijedni timovi “Elnos grupe” do sada su potvrdili ekspertizu od Islanda na sjeveru do Portugalije na jugu Evrope.

– “Elnos grupa” je do sada učestvovala u izgradnji više od 500 megavata instaliranih kapaciteta, u oblastima hidroenergije, solara, vjetroenergije, energije biomase, u regiji i Evropi. Želja nam je da svoje iskustvo i znanje, ali i najmodernija tehnička rješenja u što značajnijoj mjeri primijenimo i na domaćem tržištu. Upravo zato nam je drago što ćemo ove godine u okviru panela pod nazivom “Šta nam donosi energetska tranzicija” sa učesnicima podijeliti svoja iskustva i vizije na ovu temu – rekao je potpredsjednik Uprave “Elnos grupe” Branko Torbica.

Posebno važan dokument iz novembra 2020. godine, koji se odnosi na put BiH ka dekarbonizaciji, je i potpisani Sofijski sporazum o “Zelenoj agendi”. Njim se BiH, sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom, obavezala na stvaranje klimatski neutralnog regiona do 2050. godine.

Projekti

“Elnos Grupu” na veoma posebnu poziciju u obnovljivim izvorima energije stavlja učešće u “zelenim” poduhvatima poput izgradnje HVDC sistema Nord Link, energetske veze za razmjenu električne energije dobijene iz isključivo obnovljivih izvora između Njemačke i Norveške, projektovanja solarne elektrane “Morgavel” snage 49 megavata u Portugaliji, izgradnje hidroelektrane “Burfell 2” snage 100 megavata na Islandu. “Elnos grupa” se bavila i revitalizacijom hidroelektrane “Zvornik” snage 125 megavata kojom je instalisana snaga agregata ove hidroelektrane povećana za 30 odsto.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više