RS i BiH Vijesti

Srpska sprema prve tužbe protiv NATO-a

Republika Srpska, zajedno sa advokatskom kancelarijom “Aleksić” iz Srbije, ali i uz stručnu pomoć poznatog italijanskog advokata Anđela Fiora Tartalje, pokrenuće uskoro prve sudske postupke za naknadu štete zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom i ugrožavanja života i zdravlja ljudi.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” advokat Srđan Aleksić iz Aleksinca, koji već godinama vodi veliku pravnu bitku zastupajući ljude iz Srbije koji su u proteklom periodu oboljeli od raka.

Kako je pojasnio, radi se o advokatu koji je zastupao italijanske vojnike koji su svojevremeno boravili na KiM, ali i u BiH tokom ratnih godina, a koji su u kasnijem periodu oboljeli od raka.

– Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ja smo pre nekoliko dana boravili u Italiji gde smo se susreli sa Tartaljom koji je dobio više od 350 presuda za ugrožavanje zdravlja više od 8.000 italijanskih vojnika. On je uspio dokazati vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera i njegova stručna pomoć će nam sigurno mnogo značiti. Izrazio je spremnost da bude deo našeg pravnog tima te je rekao da će uskoro doći u Banjaluku kako bismo dogovorili sve pojedinosti – istakao je Aleksić, dodajući da uticaj i ugled Tartalje ima veliki domet.

Navodi i da je dokazano da su prostori Hadžića i Han Pijeska bombardovani ovom opasnom materijom, što je priznato i od strane samog NATO saveza. To je, kako kaže, sigurno ostavilo posljedice po lokalno stanovništvo koje je živjelo u perimetru od 50 do 100 kilometara. Dodao je i kako sam izvještaj Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2001. godine ukazuje na pogubne posljedice ovog bombardovanja.

– Sav osiromašeni uranijum koji je korišćen na Balkanu bio je u formi projektila kalibra 30 milimetara ispaljenih iz aviona A-10 američkog ratnog vazduhoplovstva. Oko 10.000 projektila ispaljeno je u BiH, a oko 31.000 projektila na Kosovu. To ukupno iznosi skoro 13 tona osiromašenog uranijuma. Kontaminirane su ogromne površine zemljišta, ali i vode. Ako znamo da je period raspada osiromašenog uranijuma 4,5 milijardi godina onda je više nego jasno o kakvom problemu se radikaže Aleksić, dodajući da je Srbija u posljednjih desetak godina postala prva u Evropi po broju oboljelih od malignih bolesti.

Poručuje i da se svi oni koji su oboljeli od raka u Srpskoj, ali i u FBiH, a bili su u spornim bombardovanim područjima mogu njima obratiti kako bi im se pravno pomoglo da zatraže određenu materijalnu nadoknadu.

– Prije samog podizanja tužbi prvo prethodi prikupljanje dokaza, što podrazumeva i medicinsku dokumentaciju. Uzeti uzorci tkiva ili krvi, slali bi se na biopsiju, odnosno ispitivanje u Torino, kako bi se pokazala i dokazala uzročno-posledična veza između bolesti i NATO bombardovanja – pojasnio je Aleksić.

Slučaj Stojčić

Prema riječima advokata Srđana Aleksića, Tartalja je u prethodnom periodu izvršio vještačenje dokumentacije u Torinu za svoja dva klijenta iz Srbije, a jedno se odnosilo na pukovnika Dragana Stojčića koji je preminuo. On je 280 dana boravio na KiM, dijelu teritorije koji je NATO bombardovao uranijumskom municijom. U njegovom tkivu, nakon izvršene biopsije, kako kaže Aleksić, pronađeno je 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je minimum, ali i prisustvo dvadesetak teških metala koji izazivaju kancer.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba

Urednik

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više