Tromeđa Vijesti

Stradun službeno proglašen Blagom evropske filmske kulture

U povodu proglašenja dubrovačkog Straduna „Blagom europske filmske kulture“,  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i hrvatski producent Boris T. Matić otkrili su u četvrtak u dubrovačkoj Luži plaketu Europske filmske akademije.

Europska filmska akademija  uvrstila je Stradun, glavnu ulicu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, među „Blaga europske filmske kulture 2023.“, a na toj listi značajnih lokacija za europsku kinematografiju ukupno je 41 lokacija.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je riječ o velikom priznanju, ali i potvrdi izvrsnosti i kvalitete Dubrovnika.

„Priznanja su i breme odgovornosti, jer tu razinu trebamo održati. Bitno je da u okviru održivosti, poštivanja spomeničke baštine i očuvanja kulturnog identiteta i dalje promoviramo sve što Dubrovnik jest, ali da budemo otvoreni kao grad svjetske kulture“, rekao je Franković.

Filmska industrija Dubrovniku donosi priliku za disperziju filmske djelatnosti u budućnosti, u skladu s turizmom, dodao je.

Stradun službeno proglašen Blagom europske filmske kulture

„U okviru gradskog projekta preuređenja nekadašnje tvornice TUP dobit ćemo manji filmski studio, a uspostavit ćemo i tim filmskih stručnjaka koji će biti na raspolaganju svima koji u Dubrovnik dođu snimati i uklanjati sve moguće prepreke. To ćemo morati proširiti na cijelu županiju, jer se filmovi snimaju od Konavala do Korčule“, poručio je Franković.

Producent Boris T. Matić rekao je kako su europski filmaši prepoznali značaj Dubrovnika kao europske filmske destinacije.

„Lijepo je što se ovdje snimaju Hollywoodski filmovi, ali bi mi htjeli imati i malo više europskih filmova. I da Dubrovnik igra samog sebe, a ne da bude kulisa za neke druge filmove“, naglasio je Matić.

 

 

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Najbolje žurke ove zime: Sutra nastup Adija Šoše u Holiday Lounge baru u Herceg Novom

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više