RS i BiH Vijesti

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Uprkos čestim akcijama nadležnih, šumokradice ne odustaju od pustošenja prirodnog bogatstva Republike Srpske pa je tako u prvom polugodištu u šumskim gazdinstvima pričinjena šteta teška oko 700.000 maraka.

Prema podacima preduzeća “Šume Republike Srpske” od januara do kraja juna bespravno je posječeno i otuđeno 4.300 kubika šume, zbog čega je ovo preduzeće podnijelo 135 krivičnih i 451 prekršajnu prijavu.

Šteta je evidentirana u skoro svim organizacionim dijelovima javnog preduzeća, a najveća je zabilježena na području šumskih gazdinstava “Jahorina” Pale, “Doboj” i “Prijedor”.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Slaven Gojković rekao je za “Glas Srpske” da je učinjen pomak u odnosu na raniji period kada je šteta zbog bespravne sječe bila znatno veća.

– Pričinjena šteta u prvom polugodištu ove godine je otprilike na istom nivou kao i lani u tom periodu. Međutim, to ne znači da nema pomaka u zaštiti šume. Situaciju redovno pratimo i imamo pokazatelje da je stanje iz godine u godinu bolje, osim 2021. godine kada je zbog problema u Tesliću zabilježena šteta veća za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine – kazao je Gojković.

Dodao je da se sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) RS i Inspektoratom sprovode akcije sprečavanja bespravne sječe i drugih nelegalnih radnji u šumarstvu, što daje rezultate.

– Osim toga, na cijelom području državnih šuma postavljena je naša čuvarska služba. Bilo je slučajeva i da radnik napravi propust i protiv njih je odmah pokrenut disciplinski postupak. To se uglavnom dešavalo u većim šumskim gazdinstvima poput Banjaluke, Prijedora i Pala – istakao je Gojković i dodao da šumokradicama pokušavaju stati u trag i pomoću lovačkih kamera, te naglasio da i dalje ostaje obaveza da pojačaju sve aspekte sprečavanja bespravne sječe šuma.

Zbog raznih nepravilnosti utvrđenih u oblastima korišćenja šuma, uzgajanja i zaštite, primarne prerade drveta i drugim, republička šumarska inspekcija je za osam mjeseci izdala 307 prekršajnih naloga u vrijednosti od 456.000 KM.

– Šumarska inspekcija će i u narednom periodu preduzimati sve potrebne mjere, uključujući i represivne, sa krajnjim ciljem da se šumskim resursima Srpske gazduje ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo – kazali su u Inspektoratu.

Šumski drvni sortimenti su oduzeti na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu, jer je kontrolama utvrđeno da isti nisu žigosani, obrojčeni ili nedostaju prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi.

U okviru kontrola republički inspektori su lani oduzeli 2.247 kubika šumskih drvnih sortimenata, čija vrijednost se procjenjuje na 258.184 KM, dok je u godini ranije zaplijenjeno 1.672 kubika šumskih drvnih sortimenata, “teških” 116.270 KM.

Privatna šuma

Slaven Gojković je istakao da nadležno preduzeće, kada je riječ o privatnim šumama u Srpskoj, obavlja samo stručno-tehničke poslove.

– Nemamo zakonsku obavezu da kontrolišemo, osim ako nešto primijetimo, onda i reagujemo – kazao je Gojković.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više