RS i BiH Vijesti

Svečanost povodom početka izgradnje HE „Mrsovo“; Prisustvuju najviši zvaničnici Srpske i Turske

Svečanost povodom početka izgradnje u opštini Rudo biće održana danas, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i Turske, najavljeno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

Svečanost će biti održana u 12.00 časova na lokalitetu brane i mašinske zgrade Hidroelektrane „Mrsovo“.

Iz ERS-a su naveli da je Hidroelektrana „Mrsovo“ na rijeci Lim, instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova.

Lokacija Hidroelektrane „Mrsovo“ je na području opštine Rudo, a planirani objekti hidroelektrane locirani su na donjem toku rijeke Lim, tri kilometra nizvodno od naselja Mrsovo, odnosno devet kilometara nizvodno od Rudog.

Preduzeće iz Banjaluke „Komsar enerdži hidro“ potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane „Mrsovo“ sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a /191.721.861,04 KM/.

Preduzeće „Komsar enerdži hidro“, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

ERS napominje da je Privredno društvo „ERS-Obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu „Komsar enerdži hidro“ da bi postalo vlasnik.

Preduzeće „ERS-Obnovljivi izvori energije“ posjeduje koncesiju za izgradnju HE „Mrsovo“ u opštini Rudo, napominju iz ERS-a.

Neke od prednosti izgradnje Hidroelektrane „Mrsovo“ su pouzdanost i kvalitet snabdijevanja električnom energijom, kao i ispunjenost svih ekoloških evropskih standarda, ekonomska korist za opštinu Rudo i Republiku Srpsku u punjenju budžetskih i vanbudžetskih fondova.

– Električna energija dobijena iz hidropotencijala ima izrazito velike ekološke prednosti koje se ogledaju u proizvodnji bez zagađenja vode, vazduha, buke čime je stvorena slika čistog energenta koji se realizuje iz obnovljivih izvora energije – navodi se u saopštenju.

Realizacijom projekta, kako dodaju, doći će do zapošljavanja određenog broja ljudi čime se smanjuje stopa nezaposlenosti, povećava budžet Republike Srpske i opštine kroz uplatu poreza i doprinosa, povećanje lične potrošnje.

– Područje istočnog dijela Republike Srpske spada u red privredno nerazvijenih područja čiji budući razvoj treba zasnivati na prirodnim resursima. Pretpostavka je da bi se ulaganjem kapitala u energetiku stvorili veoma povoljni uslovi za rast i razvoj naselja i urbanih centara – naveli su iz Elektroprivrede Republike Srpske.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više