RS i BiH Vijesti

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021. godine do danas realizovala je 17 akcija, uhapsila 61 lice i oduzela oko 17 tona duvana u listu i 293.285 kutija cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama, a budžet BiH u svemu je oštećen za oko 33 miliona KM.

Saša Grabovac, ekonomista, kaže da je šteta od šverca i ilegalnog tržišta duvana mnogo veća te da je 33 miliona KM samo ono što je svojim radom SIPA dokumentovala.

„Iznosi su puno veći i niko ne može utvrditi kolika je šteta. Postoje razne procjene i ako gledamo proteklu deceniju, ta šteta po budžete je preko milijardu KM ako uzmemo u obzir PDV, akcize i sva ona davanja koja su indirektni troškovi kada je tržište duvana u pitanju“, rekao je Grabovac.

Osim toga, pripadnici SIPA u tom periodu oduzeli su i 9.184 kilograma rezanog duvana, 743 kilograma duvanskog rebra, zatim 4.000 kilograma korijena duvana, 1.100 kilograma duvanske folije, 109.000 filtera za cigarete, 11 velikih mašina za rezanje duvana, 36 malih mašina za punjenje cigareta i 16 vaga.

„U gotovo svim slučajevima nedozvoljen promet rezanog duvana vrši se na način da individualni proizvođači duvana organizatorima proizvodnje, pravnim licima, predaju unaprijed ugovorene količine duvana. Ostatak duvana individualni proizvođači prodaju drugim licima, koja duvan režu i rezani duvan prodaju bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i bez obilježavanja rezanog duvana akciznim markicama BiH. Takođe, česti su slučajevi da individualni proizvođači i sami vrše rezanje duvana i njegovu prodaju bez plaćanja akciza na duvan za pušenje“, rekli su nam u SIPA.

Takođe, kako kažu u SIPA, velike količine fabrički obrađenog duvana proizvođači prodaju fizičkim licima, a prodaja se knjiži na pravna lica, jer fizička lica ne mogu vršiti promet fabrički obrađenog duvana.

„Nakon što se duvan proda na ime nekog pravnog lica, fizičko lice, stvarni kupac duvana, prevozi duvan na njemu poznate lokacije, vrši njegovo rezanje, a zatim rezani duvan prodaje kupcima koji rezani duvan dalje prodaju na pijacama i slično, bez plaćanja akciza na duvan za pušenje. Navedene pojave su prisutne, te se na taj način velike količine duvana prometuju na crnom tržištu“, rekla je za „Nezavisne“ Jelena Miovčić, portparol SIPA.

Kada je riječ o cigaretama bez akciznih markica, prema informacijama SIPA, one se na područje Bosne i Hercegovine uglavnom krijumčare sa područja Crne Gore i Srbije, a zatim ih krijumčari preprodaju svojim kupcima, koji cigarete prodaju krajnjim kupcima.

„Kada je u pitanju rad na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, SIPA ima izuzetno dobru saradnju sa svim policijskim tijelima u BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim organima, jer samo na taj način se može odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem akcizne robe“, rekli su nam u SIPA.

Ono što je činjenica jeste da SIPA sama ne može spriječiti ilegalnu trgovinu duvanom i duvanskim prerađevinama i rezultate može dati samo koordinisan rad svih nadležnih na ovom pitanju.

„Bile su akcije gdje su se uključile sve institucije, kao što su UIO, entitetski MUP-ovi, tržišne inspekcije i to je način da te akcije daju rezultat, kao i saradnja sa institucijama u zemljama regiona“, rekao je Grabovac.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više