Hercegovina Vijesti

Svetosavska akademija u Mostaru: Mladi su stubovi života

U Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.

U programu su učestvovala učenici “Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture” iz Mostara, Prosvjetin dječiji hor “Aleksa” iz Mostara i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u dolini Neretve.

AК Mostar 3

Arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski, jerej Marko Gojačić istakao je u besjedi da je ovo praznik djece i da je veoma lijepo što su djeca večeras dio programa.

Jerej Gojačić je zahvalio Crkvenoj opštini u Mostaru i “Prosvjeti” što ulažu veliki trud i okupljaju omladinu i djecu u Vladičanskom dvoru i Prosvjetinoj školi.

– Ovi mladi ljudi će biti stubovi i nosioci života u dolini Neretve i značajno je da se nauče svemu onome što je Sveti Sava uradio za naš narod, da uče istoriju, jezik i kulturu, da idu stopama Svetog Save – poručio je jerej Gojačić.

On je rekao da se u vremenu u kojem živimo i gdje na svakom koraku nailazimo na iskušenja desi da zaboravimo ko smo i da zaboravljamo da sve počiva na Hristu.

– Prosvjeta, kultura, školstvo, identitet našega naroda sve su to sfere koje je Sveti Sava posmatrao kroz prizmu Hristovu. Sveti Sava je osnovao svetu školu u kojoj se daje istinska prosvjeta – rekao je jerej Gojačić.

Sveštenik je pojasnio da je istinska prosvjeta ona koja uči čovjeka vječnom životu, pokazuje čovjeku da je život zemaljski kratak i da je dat čovjeku da stekne život besmrtni.

– Toj svetoj prosvjeti uči nas samo Isus Hristos, Njagovo Jevanđelje i Njagova Crkva – rekao je Gojačić.

Jerej Gojačić je podsjetio je da je put od zemlje ka nebu put koji čovjeku daje smisao života.

– Važno je da se držimo uske staze. Staze Bogočovjeka Hrista. Staze na čijem se kraju vidi jedino svjetlost Hristovog vaskrsenja. Кada skrenemo sa te staze dešavaju nam se veliki gubici – naveo je sveštenik.

Jerej je podsjetio da su dolina Neretve i njeni pregaoci na duhovnom polju kroz istoriju gledali da taj put ne zaborave i da su zato dobili mnoge mučenike i hramove i crkve posijane stazom od Кonjica do Metkovića.

– I ništa nam drugo ne preostaje nego da tom snagom utemeljenom u Hristovoj vjeri i molitvama Svetoga Save i mi nastavimo putevima obnove, prije svega, duhovne, koja treba da bude prožeta Hristovom niti i da ostavimo našim potomcima primjer kakvi smo se mi kao narod i zajednica pokazali na ovom putu svetosavskom i putu Hristovom – rekao je jerej Gojačić.

AК Mostar 2

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović rekla je da “Prosvjeta” i Crkvena opština Mostar od 2009. organizuju u Mostaru Svetosavsku akademiju.

Ona je podsjetila da je prvi put Svetosavska akademija u Mostaru održana 1883. godine, kada je organizovao Aleksa Šantić.

– Mi u Mostaru nastojimo da čuvamo svoj jezik, vjeru i kulturu, što dokazuje i ova akademija večeras – rekla je Bjelica-Šagovnović.

Ona je podsjetila da srpska djeca u dolini Neretve nemaju mogućnost da pohađaju nastavu na svom jeziku ali da se kroz Prosvjetinu školu vrijedno uči i radi i njeguje srpska kultura i jezik u Mostaru.

AК Mostar 4

Učenica Prosvjetine škole Marta Bjelogrlić rekla je da djeca u ovoj školi tokom cijele godine uče srpski jezik, kulturu i vjeronauku i da im mnogo znači što su se večeras svi okupili i pokazali to što su radili tokom cijele godine.

Učenik Uroš Borovčanin rekao je da srpska djeca u Mostaru znaju i govore srpski jezik i da je to njihov maternji jezik iako u školama uče jezike drugih naroda.

Na Svetosavskoj akademiju među velikim brojem građana Mostara bili su i generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Starosne granice za penziju se polako, ali sigurno pomjeraju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više