Hercegovina Vijesti

Svetovaska akademija u Nevesinju

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju sinoć je priređena Svetosavska akademija, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Svečanost je organizovala Opština Nevesinje u saradnji sa Crkvenom opštinom Nevesinje i javnim ustanovama.

Učenici, duhovnici i javni radnici pripremili su svetosavsku priredbu sa kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim porukama.

U prigodnoj besjedi đakon Dejan Ivanović je istakao da proslavljajući Svetog Savu svake godine slavimo svetu i neprolaznu ličnost koji je srpsku zemlju osvještao i usadio temelj pobožnosti na kojem osam vijekova čvrsto stoji Srpska pravoslavna crkva.

− Noseći Boga u srcu svom neprestano je isijavao ljubavlju Božijom i tom ljubavlju mirio zavađene, bratimio razvraćene i vraćao na put istine i života one koji su sa toga puta skretali – rekao je Ivanović.

On je naglasio da Bogu treba da blagodarimo što nam je darovao Svetog Savu da „utvrdi vjeru našu, da prosveti rod i osvješta zemlju našu“.

Akademija 2

U programu su učestvovali vokalni solista Tijana Bašić, dramska sekcija OŠ „Risto Proroković“, srednjoškolci Vukašin Todorović i Matija Vojičić i horovi nevesinjske muzičke i osnovne škole.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra lomljenjem slavskog kolača u nevesinjskim obrazovnim ustanovama, a u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg i Crkvi Svete Trojice u Кifinu Selu biće služene svete liturgije.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više