Svijet Vijesti

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće spremne do 2030. godine

Vakcine protiv raka i srčanih bolesti biće “spremne do kraja decenije”, a milioni života mogli bi da budu spaseni revolucionarnim novim vakcinama protiv niza bolesti, najavili su stručnjaci.

Vodeća američka farmaceutska kompanija “Moderna” saopštila je da je uvjerena da će vakcine protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja biti spremne do 2030. godine, objavio je danas “Gardijan”.

Glavni medicinski direktor “Moderne”, doktor Pol Barton, rekao je da veruje da će ta firma moći da ponudi vakcine protiv “svih vrsta bolesti” za samo pet godina. Kompanija, koja je proizvela vodeću vakcinu protiv korone, sada razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove tumora.

– Imaćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv raka, protiv više različitih tipova tumora ljudima širom svijeta – istakao je Barton.

On je rekao da bi više respiratornih infekcija mogle biti pokrivene jednom vakcinom, omogućavajući ljudima da budu zaštićeni od korone, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi terapije mRNA mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi.

Terapije zasnovane na mRNA zasnivaju se na tome što podstiču ćelije da proizvedu protein koji pokreće imuni odgovor protiv bolesti.

– Mislim da  ćemo imati terapije zasnovane na mRNA za retke bolesti koje su ranije bile neizlečive, i mislim da ćemo se za 10 godina približavati svijetu u kojem zaista možete da identifikujete genetski uzrok bolesti i …. da se izlečite koristeći tehnologiju zasnovanu na mRNA – najavio je Barton.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u tijelu pacijenta, tako da može da ga napadne i uništi, bez uništavanja zdravih ćelija.

Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak postignut u posljednje tri godine, biti uzaludan, ukoliko se ne održi visok nivo investicija.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske 

BONUS VIDEO

Slični članci

Izrael napao teritoriju Irana

Urednik

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Borac i Leotar jure Kup

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više