Svijet Vijesti

Svjetske cijene hrane pale 20,5 posto

 Indeks cijena biljnog ulja u prosjeku je tri posto niži u odnosu na prethodni mjesec i 47,7 posto ispod nivoa iz marta 2022. godine.

Globalne cijene hrane pale su za 20,5 posto u odnosu na njihov maksimum prije godinu dana, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

„Indeks cijena hrane je pao 12. uzastopni mjesec u martu i u prosjeku iznosio 126,9 poena, što je za 2,1 posto manje u odnosu na prethodni mjesec i 20,5 posto ispod svog maksimalnog nivoa iz marta 2022, uslijed veće ponude, smanjene potražnje za uvozom i proširenja Crnomorske inicijative za žito“, navodi se u saopštenju.

Pad u odnosu na februar

Indeks cijena žitarica opao je za 5,6 posto u odnosu na februar, pri čemu su međunarodne cijene pšenice pale za 7,1 posto, pod pritiskom snažnog prinosa u Australiji, poboljšanih uslova usjeva u Evropskoj uniji, visokim zalihama iz Ruske Federacije i tekućim izvozom iz Ukrajine.

U saopštenju FAO se dodaje da su svjetske cijene kukuruza pale su za 4,6 posto, dok su cijene riže pale za 3,2 posto.

Indeks cijena biljnog ulja u prosjeku je tri posto niži u odnosu na prethodni mjesec i 47,7 posto ispod nivoa iz marta 2022. godine.

Cijene sira pale

Indeks cijena mliječnih proizvoda opao je za 0,8 posto u martu, pri čemu su cijene putera skočile zbog veće uvozne potražnje, dok su cijene sira pale zbog većih zaliha kod vodećih izvoznika.

Nasuprot tome, indeks cijena šećera porastao je za 1,5 posto od februara na najviši nivo od oktobra 2016. godine. Indeks cijena mesa je blago porastao – Iako su cijene pale na globalnom nivou, one su i dalje vrlo visoke i nastavljaju rasti na domaćim tržištima, što predstavlja dodatne izazove za sigurnost hrane – rekao je Maksimo Torero, glavni ekonomista u FAO-u.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Izrael napao teritoriju Irana

Urednik

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Borac i Leotar jure Kup

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više