Svijet Vijesti

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

U okviru Evropske sedmice mobilnosti, danas se obilježava Svjetski dan bez automobila. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Evropska komisija je 2000. godine u cijeloj Evropi uspostavila inicijativu „U gradu, bez mog automobila!“, a iste godine je proširila program na punu Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije sa Danom bez automobila kao završnim događajem.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je „Sačuvajmo energiju“. S obzirom na to da je cijena energenata u porastu, ovogodišnja kampanja ima cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja energije, ali i kolektivnog djelovanja u pronalasku načina za smanjenje njene potrošnje, između ostalog i kroz održivu urbanu mobilnost.

Veći gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se i ove godine Evropskoj sedmici mobilnosti koja prethodi centralnom događaju, Svjetskom danu bez automobila. Među gradovima i opštinama iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su: Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bijeljina, Prijedor, Vlasenica, Zavidovići, Gradiška, Doboj drugi.

Iskoristite Evropski dan bez automobila da učinite nešto dobro za sebe i našu planetu.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više