RS i BiH Vijesti

Travnički ćevap uvršten na listu 50 najboljih mesnih jela

Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Zavisno u kojem se gradu Bosne i Hercegovine nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. Ali, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.

 

“Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na veb stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.

Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi.

 

 

Izvor: Agencije 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ana Zubac kandidat za najboljeg sportistu Republike Srpske

Urednik

Najava: Putujuće pozorište “Panda” iz Beograda izvodi predstavu “Mačak u čizmama”

Urednik

Trebinjcu zlatna medalja za razvoj rakijskog turizma

Urednik

U Srpskoj rođeno 25 beba: U Nevesinju jedna djevojčica

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 05.-10. decembra 2024

Urednik

Trebinje osvojilo „Turističku prizmu“ na sajmu u Novom Sadu

Urednik

Pab kviz u Kneževom Konaku: Znanje, zabava i sjajna atmosfera

Urednik

Najava: Izložba Marka Musovića Brzina – udar – pritisak – poredak

Urednik

Čvarci koštaju kao suvo zlato, ali se rasprodaju za dan

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više