Tromeđa Vijesti

Njegoševi dani u Herceg Novom

Povodom obilježavanja 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njagoša, tokom septembra, oktobra i novembra biće upriličeni zanimljivi programi.

Manifestaciju Njagoševi dani u Herceg Novom organizuje NVO Spona, kazao je jerej Zoran Miljanić gostujući u emisiji Novsko popodne.

Zoran Miljanić, jerej
– Spona je svetosavka pravoslavska omladina Novska, organizovana da se bavi sprotskim, kulturnom i duhovnim aktivnostima u cilju baštinjenja naših narodnih vrijednosti. O projektu Njagoševi dani u Herceg Novom se već razmišljnja dvije godine, a na osnovu već realizovanih Dana Save Vladislavića, u Herceg Novom koje smo takođe, prije dvije godine organizovali u našem gradu.

Ideja je da se većina programa održi u Njagoševoj školi na Toploj, u kojoj je najistaknutiji vladar, vladika, filozof i pjesnik Petar II Petrović Njagoš, učio a koja je bila škola Josifa Tropovića.

Povodom 210 godina od rođenja Lovćenskog tajnovidca progami počinju 25. septembra i trajaće do 2. novembra.

– Prvi program će biti posvećen promociji knjige „Sumrak Lovćena“. NVO Spona će organizovati ovaj događaj u Dvorani Park, u 20 časova. Inače, izbor teme je vrlo interesentan jer je riječ o knjizi koja reprezentuje vrijeme od izgradnje Lovćenske kapele, u prvoj polovini 19. vijeka, odnosno, od 1845. godine do Meštrovićevog projekta, kazao je Miljanić.

Promocija knjige „Crna Gora kroz istorijska dokumenta, narod, jezik, crkva, država“ biće održana 5. oktobra. Predavanje na temu: Njagoš kao klasični pjesnik srpske kulture“ ,povodom 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njagoša biće održano 12. oktobra. Folklorno i guslarsko veče na temu: „Pjesmom i igrom o Njagošu“, biće upriličeno 19. oktobra. Predavanje na temu „Otkaz srpskom jeziku“ je planirano da se takođe u Dvorani Park održi 24. oktobra. Program naslovljen Srpsko – rusko muzičko poetsko veče, planirano je drugog novembra.

Dan rođenja crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njagoša, 13. novembar, od prošle godine se u Crnoj Gori obilježava kao državni praznik.

 

 

Izvor: RTHN

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Najbolje žurke ove zime: Sutra nastup Adija Šoše u Holiday Lounge baru u Herceg Novom

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više