RS i BiH Vijesti

Tržište rada, umjesto magistara i profesora, traži kvalifikovanu radnu snagu

Diploma i dobar posao u struci. To je san mnogih studenata, ali u realnosti dosta njih se nakon fakulteta suoči s dilemom – ostati i raditi drugi posao za koji se nisu školovali ili ‘trbuhom za kruhom’ na zapad. 

Umjesto u struci Albin Selman iz Bihaća zaposlenje je morao potražiti na drugom mjestu. Sa diplomom magistra poljoprivrede ni zamišljao nije da će danas raditi na CNC mašinama, i to u firmi koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija.

ALBIN SELMAN, CNC operater

„Gdje god dođeš, kažu ti da nemaš iskustvo. Kako ću ga imati? Bilo je raznoraznih zahtjeva i pitanja jesam li u kojoj stranci… Vidio sam, jednostavno, da nisam podoban. Ne žalim ni najmanje. Ako nekad bude mjesta za mene u struci, vratit ću se, do tada ne…“

Na odlazak iz Bosne i Hercegovine više ne pomišlja. Isto razmišlja i Ervin Bašagić koji je tri godine proveo radeći u Sloveniji.

ERVIN BAŠAGIĆ, varilac

„Odvojeni život, to se ne može platiti parama. Familija tu, ja tamo, moraš i tamo i ovdje kupovati. Finansijski se to nije moglo izdržati.

Poslodavci često ukazuju na problem što na tržištu rada ne mogu pronaći stručno osposobljenu radnu snagu. Zanata je sve manje.

FADIL ČAVKIĆ, direktor firme iz Bihaća

„Imamo učitelja koji rade na CNC mašini. Završio je za profesora, može u školi predavati, ne znam tačno koji predmet, i ti moraju ljudi prihvatiti ovakav posao koji zahtjeva srednju školu. A on je uložio nekoliko godina u školovanje da bi završio na kraju na poslu koji traži srednju školu. Žao mi je što takvim ljudima ne mogu ponuditi mjesto.“

Situacija izazvana fluktuacijom na tržištu donijela je probleme za mnoge kompanije, pa tako i za ovu bihaćku, koja je primorana prihvatati i druge projekte. Danas po prvi put proizvode dijelove za kruzere.

AMIR ĆEHAJIĆ, finansijski direktor firme iz Bihaća

„Konkretno se rade čelične konstrukcije za kruzere, u pitanju su dva broda koja bi se trebala završiti krajem 2024. Trenutno smo na prvom segmentu, a u toku ove godine trebali bismo završiti prvi dio drugog kruzera.“

U ovim teškim vremenima primjeri da se neko vratio iz inostranstva su rijetki. Oni koji su otišli kažu da sunce tuđeg neba nigdje ne grije kao kod kuće, ali svakodnevni odlazak mladih stvara jednu potpuno drugačiju sliku.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više