RS i BiH Vijesti

U hramovima SPC u regionu služene vaskršnje liturgije

U pravoslavnim hramovima širom regiona vaskršnim liturgijama i čitanjem poslanice patrijarha srpskog Porfirija obilježen je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Svetu arhijerejsku liturgiju, u ponoć, u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, služio je episkop banjalučki Jefrem, sa sveštenstvom, u prisustvu mnogobrojnih vjernika.

Čestitajući praznik episkop Jefrem poručio je da mir, radost i iscjeljenje duše i tijela potražimo u Vaskrslom Hristu.

„Vama ovdje prisutnima, svim vjernicima širom naše Eparhije banjalučke, svemu srpskom narodu i svima onima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo čestitam sa radosnim pozdravom: Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“, poručio je episkop Jefrem.

Liturgije su služene u Prijedoru u hramu Svete Trojice u Sabornoj crkvi u Bijeljini, svim hramovima na području dobojske regije i Ozrena, a svečano i praznično bilo je i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijeresku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

On je podsjetio vjernike da je Vaskrs praznik nad praznicima i poručio da su osnovne poruke ovog praznika pobjeda života nad smrću, svjetlosti nad tamom, istine nad laži i dobra nad zlom.

„Vaskrs je praznik radosti i veselja jer je život pobijedio smrt. Neka su u ime novog života svi pravoslavni vjernici srećni i blagosloveni „, poručio je mitropolit Hrizostom.

Crkva Svetog Ðorđa u Istočnom Novom Sarajevu iz godine u godinu okuplja sve više vjernika, Srba iz Sarajeva, a najvažnije je što u porti hrama iz godine u godinu Vaskrs proslavlja sve više mališana koji uče da nas Vaskrs obavezuje na krajnje smirenje pred Bogom, ali i na veliku ljubav prema Bogu i bližnjemu.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, vaskršnju liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u prisustvu velikog broja vjernika.

Vernici Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve proslavili su Uskrs svečanom liturgijom, koju je u sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu vodio episkop Gerasim, a čestitke im je uputila i Karlovačka županija.

Nakon što je bila pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija, u svojoj je besjedi pred tridesetak vjernika vladika Gerasim rekao da je vjernom narodu ovo najveći praznik, jer se slavi što je „Hristos vaskrso iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao“.

Vladika Gerasim Uskrs je nazvao i „danom pobjede života nad smrću, danom poraza đavoljevog“.

Vaskrs je obilježen u pravoslavnim hramovima SPC u Crnoj Gori, kao i u hramovima nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

 

Izvor: Nezavosne

BONUS VIDEO

Slični članci

Koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, a kolika je prosječna plata za septembar?

Urednik

Pomen na heroja: Duško Pujić izvukao osam ranjenika pa poginuo

Urednik

Apel za preventivne preglede dojke

Urednik

Konkurs „Srce piše ćirilicu“ za najlepši ćirilični rukopis i kaligrafiju

Urednik

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više