Ex YU Vijesti

U Hrvatskoj 1. jula stupa na snagu Zakon o trgovini, odnosno neradnoj nedjelji

 Od 1. jula, kada na snagu stupi novi Zakon o trgovini, prodavnice bi u Hrvatskoj po pravilu trebalo da ne rade nedeljom, s tim da će trgovci moći da po svom nahođenju izaberu 16 nedjelja tokom godine kada će njihova vrata biti otvorena.

Ponuđenih 16 radnih nedjelja po izboru trgovaca treba da budu raspoređene na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati da izaberu od 27 mogućih nedjelja tokom kojih žele da rade, a svake naredne godine broj od 16 nedelja biće raspoređen tokom cijele godine.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine i predprazničnim nedeljama krajem godine.

Zakon predviđa i izuzetke, kao što su benzinske stanice, prodavnice na aedrodromima i trajektnim lukama,  muzejima, tezge na pijacama, dok je za kioske radno vrijeme nedjeljom ograničeno od 7 do 13 sati.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika, ali će, kako prenosi HRT, nedeljni promet za poslodavce biti teško nadoknadiv.

“Pozivanje na primere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije, padaju u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedeljom”, kazao je stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik.

On smatra da će neradna nedelje teško pogoditi neke poslodavce i očekuje da će oni zaštitu zatražiti na Ustavnom sudu, gdje će zatražiti ravnopravnost učesnika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Žičara Kotor – Lovćen počinje sa radom 1. maja

Urednik

Danas 173. beogradski vječiti derbi

Urednik

Bajaga i Instruktori predstavili reizdanje „Pozitivne geografije“

Urednik

Srpkinja po drugi put ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Urednik

Snijeg zabijelio Hrvatsku i Sloveniju: Ujutru ljeto, popodne zima

Urednik

„Sport Klub“ o ostavci Vladimira Gaćinovića u Kruševcu poslije sjajne sezone

Urednik

Na današnji dan su košarkaši Partizana pokorili Evropu

Urednik

Bar posjetio najveći kruzer u istoriji koji je plovio vodama Crne Gore

Urednik

Poznat termin novog fudbalskog vječitog derbija između Zvezde i Partizana

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više