RS i BiH Vijesti

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

U porastu je broj zaraženih koronavirusom u regionu. Srbija ponovo uvodi zaštitne mjere, dok u Hrvatskoj pozivaju građane na vakcinaciju. Korona se ne vraća, jer nikada nije ni odlazila, navode stručnjaci, ali je u međuvremenu oslabljena. Provjerili smo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i ima li razloga za zabrinutost.

Na pitanje plaše li se novog talasa koronavirusa, anketirani građani Sarajeva kažu:
„Plašimo se svega, 75 godina je meni, kako da se ne plašim jer znamo šta je bilo i šta može biti idalje“.
„Ne plašim se, ništa“.
„Ako stvarno ima razloga za brigu onda da, da nosimo maske apsolutno – ja zaista vjerujem zdravstvenim organizacijama da će nas obavijestiti upravo onako kako treba da se ponašamo“.

Nadležni kažu da za sada nema potrebe da se plašimo, te da podaci ukazuju na to da broj inficiranih nije alarmantan. Prema najnovijim podacima, u Republici Srpskoj od testirane 83 osobe koronavirus potvrđen je kod devet osoba. Epidemiolozi kažu da nije isključeno da će sa dolaskom jeseni doći do porasta broja zaraženih.

MLADEN GRUJIČIĆ, načelnik HES-a Doma zdravlja Bijeljina

„Uglavnom su to blaže kliničke slike, znači glavobolja, može da se javi povišena temperatura, kašalj, kihanje, bolovi u mišićima i zglobovima, ali uglavnom to su slučajevi koji ne zahtijevaju hospitalizaciju“.

Provjerili smo kakva je situacija u Sarajevu i Mostaru te dobili potvrdu da nema razloga za brigu. Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da prate situaciju, te da će u skladu s tim davati preporuke. Da su pooštrene mjere prošlost, smatra i infektolog iz Berlina Andrej Trampuž.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

„Sukladno situaciji mi ćemo davati preporuke, ono što je važno mislim da je prošlo vrijeme onih strašnih mjera“.

ANDREJ TRAMPUŽ, infektolog iz Berlina

„Populacija je izgradila veoma dobar i širok imunitet zahvaljujući vakcinaciji, boosteru i puno ljudi se inficiralo. Iako sada imamo puno novih infekcija, sa novim varijantama neće doći do teškog talasa“.

Dok je u Srbiji nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operaciju neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, i u Hrvatskoj postepeno raste broj oboljelih, nadležni u našoj zemlji tvrde da razloga za brigu, barem za sada, nema.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više