Hercegovina Vijesti

„U slavu Vuka“ u Trebinju

U Trebinju je večeras održan susret pjesnika Republike Srpske, Crne Gore i Srbije pod nazivom „U slavu Vuka“, u okviru koga se govorilo o jedinstvenosti srpskog jezika, kulturnog, nacionalnog i vjerskog identiteta Srba u regionu.

Јezik je temelj duhovnosti, istakli su učesnici pjesničke večeri. Srpski jezik ima nit koja sabira, još iz doba srednjeg vijeka do današnjih dana, smatra Višnja Kosović iz Herceg Novog.

– Posebno crkveno-srpski i naš poetski srpski jezik koji su uvijek bili okosnica oko koje smo se sabirali. Gubili smo države i dobijali, ali uvijek smo se oko kezika prepoznavali i sabirali – kaže Kosovićeva.

Dvadesetak liričara iz Srpske, Srbije i Crne Gore okupili su se u Dučićevom gradu, kako bi dokazali da se jedinstveno kulturno i nacionalno biće Srba u regionu, temelji upravo na srpskom jeziku.

– Mi smo tu da povežemo književne stavraoce iz tri države i pokušamo da te veze učvrstimo, da znamo jedni za druge i da čuvamo kulturu. Ako postoje vještačke granice, nema granica u kulturi i želimo da preko ovakvih manifestacija dođemo do rezultata – rekao je Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Pjesničko veče upotpunila je izložba „Moja ćirilica“, autorke Olgice Stefanović iz Beograda. Ćirlica je najljepše i najsavršenije pismo u kome jedan glas odgovara jednom slovu i zato orgnizatori poručuju – „hvala i slava Vuku“.

Događaj „U slavu Vuka“ upriličen je u organizaciji NVO Srpski klturni centar „Stefan Nemanja“ iz Podgorice.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Otac Nikola Janković pričao je o Božićnom postu

Urednik

Na području Hercegovine afrička kuga prešla na divlje svinje, zabranjen lov

Urednik

Gradiće se novi cjevovod Trebinje-Herceg Novi za cijelu Boku

Urednik

Dizel u Nevesinju 2,16 KM

Urednik

Splićani nisu naučili na snijeg: Zimski uslovi izazvali haos na cestama

Urednik

Trebinjka Nikolina Milić: ‘Fenerbahče’ je novi izazov mojoj karijeri

Urednik

Najviše novca treba za hranu: Prosječna plata pokriva jedva pola potrošačke korpe u Srpskoj

Urednik

Stefan Glogovac, košarkaš Leotara: Imali smo malo sreće na kraju

Urednik

U Sjevernoj Koreji bilo glasova protiv predloženih kandidata na izborima prvi put nakon 60 godina

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više