Tromeđa Vijesti

Ulaz u Hrvatsku sedam evra, ali ni to nije sve

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onomu što su za RTL televiziju poslali iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, nekima ni to neće biti dovoljno:

BiH se često naziva drugom domovina Hrvata, bratskom zemljom, ali, čini se, braća uskoro neće moći u Hrvatsku praznih ruku

Hrvatskim susjedima, koji nisu u Europskoj Uniji, uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati ulaznica, a za ulazak u zemlju naplaćivat će se sedam eura.

I Srbi i Crnogorci i Kosovari i državljani BiH, svi će prije nego stignu morati popuniti elektronski formular, a ako su stariji od 18 i mlađi od 70 morat će platiti i 50 kuna.

Sve zbog sustava ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. I to ne samo naših susjeda, nego državljana više od 60 zemalja koji stižu u Europsku uniju.

Problem je u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

Važi za sve građane trećih zemalja koje su izuzete iz viznog režima. Pa tako i Crnogorce koji kao da ne mogu vjerovati da se to zaista događa.Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU popunit će elektronski obrazac. I to prilično detaljan: Što su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Europi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onomu što su za RTL televiziju poslali iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, nekima ni to neće biti dovoljno:

„Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu“.

„Ja bih rekla da je najprije važno istaknuti da velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Europske unije i čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sustav ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Europske unije“, objašnjava za RTL Monika Udovičić iz hrvatskog Ministarstva turizma i sporta

 

Izvor: RTL

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više