Vijesti

Upravljanje populacijom pasa: Radimo zajedno i budimo odgovorni i humani!

Grad Trebinje aktivno radi na održivom, sistemskom, trajnom i humanom rješavanju problema pasa lutalica i uspostavljanju trajnog sistema za upravljanje populacijom pasa koji će spriječiti ponavljanje problema.

Psi na ulicama su simptom čiji je glavni uzrok ljudska neodgovornost. Zato je ključno da se djeluje na korijen problema, što znači odgovorno držanje i adekvatan odnos prema psima, sprečavanje napuštanja pasa, zaustavljanje reprodukcije pasa na ulicama, kontrola razmnožavanja vlasničkih pasa i udomljavanje.

Grad Trebinje želi da pomogne vlasnicima pasa da budu što odgovorniji, pa od 15. maja 2024. godine subvencioniše 50 odsto troška čipovanja vlasničkih pasa za prvih 100 vlasnika koji se jave u veterinarsku ambulantu Anima Vet. Označavanje ljubimaca kao i vakcinacija protiv bjesnila zakonska je obaveza svakog vlasnika i neizvršenje je predmet sankcionisanja.

Kao podršku humanom i trajnom rješavanju problema, Fondacija Dogs Trust u našem gradu finansira sterilizaciju za vlasničke pse, a za pse na ulici sterilizaciju, vakcinaciju protiv bjesnila, čišćenje od unutrašnjih parazita, i označavanje ušnom markicom. Dodatno, Dogs Trust Škola za pse gostuje u Trebinju pet nedjelja u toku mjeseca aprila i maja omogućujući vlasnicima pasa iz našeg grada da dobiju besplatnu obuku za svoje ljubimce, dok je uz podršku ove Fondacije planirana i zajednička promocija odgovornog vlasništva pasa i sistemskog upravljanja populacijom pasa, te edukacija školske djece o bezbjednosti u blizini pasa i u kontaktu s njima.

U nastavku saznajte više informacija.

Zakonske obaveze vlasnika pasa predmet su nadzora inspekcija i sankcija

Svaki vlasnik je obavezan:

– Označiti svog psa mikročipom i preuzeti biometrijsku vlasničku knjižicu kao dokaz da su podaci uneseni u bazu podataka,
– Obezbijediti vakcinu protiv bjesnila za svog psa na godišnjoj osnovi,
– Držati svog psa pod kontrolom, a u zajednici na povocu,
– Obezbijediti sve što je potrebno psu za njegovu dobrobit (adekvatnu hranu u propisanim količinama, svježu vodu, prozračno mjesto adekvatne temperature za boravak, dovoljno kretanja i vježbe, obuku),
– Uvijek očistiti iza svog psa i odložiti pseći otpad u dobro zatvorenoj vrećici na adekvatno mjesto,
– Obezbijediti kontrolu reprodukcije svojih pasa i odgovornu brigu o eventualnom potomstvu

Sterilizacija/kastracija je najefikasnija humana mjera sprečavanja dotoka novih pasa koji nisu planirani i o kojima niko ne može da se brine. Fondacija Dogs Trust finansira sterilizaciju/kastraciju vlasničkih pasa koju vrši Veterinarska stanica AnimaVet. Zakažite besplatnu sterilizaciju svog ljubimca direktno sa ovom stanicom!

– Veterinaru, veterinarskom inspektoru ili komunalnom inspektoru te drugom ovlaštenom licu na uvid pokazati biometrijsku vlasničku knjižicu
– Dozvoliti ovlaštenom licu da skenira psa za mikročip

Dodatno:

– Vlasnicima nije dozvoljeno da svoje pse puštaju da se javnim površinama kreću i lutaju sami i bez nadzora
– Veterinari nemaju ovlaštenje da tretiraju psa čiji ga vlasnik nije čipovao i koji nema biometrijsku vlasničku knjižicu
– Vlasnicima se preporučuje da, iako nije zakonom obavezno, svojim psima obezbijede vakcine protiv zaraznih bolesti, posebno ako se radi o štencima, a u skladu sa savjetom veterinara. Ova vakcinacija sprečava opasne bolesti koji za pse, posebno štence, mogu biti kobne.

Napušteni psi

Grad Trebinje aktivno radi na rješavanju problema pasa na ulicama. Ovaj grad sada ima moderno, humano sklonište koje je važan dio sistema za upravljanje populacijom pasa. Sklonište za napuštene životinja “Danica” je registrovano i potpuno usklađeno sa zakonom, ali nema neograničen kapacitet, te ne služi kao trajno mjesto življenja za pse, već kao tranzicioni boravak za brigu do udomljavanja.

VAŽNO: Sklonište koje je efikasno nije trajni dom za napuštene pse, već tranzicija do udomljavanja. Sklonište “Danica” je efikasno i humano, te je važno da ne dozvolimo da postane prenatrpano.

Masovna skloništa nisu dio efikasnog i trajnog rješenja jer brzo postaju prenatrpana i finansijska su noćna moru za budžet i zajednicu. Korijen problema pasa lutalica je neodgovoran odnos ljudi prema psima, primarno napuštanje i nedostatak adekvatne kontrole reprodukcije pasa, dok su sami psi na ulici samo posljedica problema i nisu sami izabrali da žive napušteni.

Psi koje stručnjaci procijene da se mogu lako i brzo naviknuti na život sa vlasnikom će biti zbrinuti u sklonište u skladu sa dostupnim kapacitetom. Tako će nakon svakog udomljenog psa biti otvoreno mjesto za drugog napuštenog psa koji traži dom.

Psi koji privremeno ostaju u zajednici

Iako psima nije mjesto na ulici i konačni cilj je da psi žive srećni i dobro zbrinuti samo sa svojim odgovornim vlasnicima, do trajnog rješenja jedan dio njih koji su miroljubivi i zdravi će kroz kampanje koje finansira Fondacija Dogs Trust biti sterilisani, vakcinisani, označeni i očišćeni od crijevnih parazita i vraćeni na svoje privremeno stanište u zajednici.

Fondacija Dogs Trust finansira ovaj kao i druge programe kao jedan od vidova saradnje sa Gradom Trebinje i podrške humanom, zakonskom sistemu za upravljanje populacijom pasa.

Šta se dešava u okviru kampanje masovne sterilizacije napuštenih pasa

– Napuštene pse hvataju obučeni hvatači i to putem humanih metoda koristeći isključivo humanu opremu.
– Psi se prevoze u adekvatnom transportnom kavezu i vozilu u veterinarsku ambulantu.
– Koristeći standardne operativne procedure i zakonske mjere, psi su procesuirani u veterinarskoj ambulanti (sterilisani, vakcinisani, očišćeni od crijevnih parazita, označeni mikročipom i bijelom ušnom markicom, i po oporavku, vraćeni na stanište gdje su i uhvaćeni).

Ovakvi psi zapravo, braneći “svoju teritoriju” služe zajednici kao svojevrsna zaštita od mogućih novih pasa koji mogu biti dovedeni ili koji će doći u potrazi za hranom. Novi psi koji će sigurno zamijeniti obrađene pse ako oni budu sklonjeni, mogu biti nesterilisani, te se i dalje razmnožavati zaraženi, uplašeni i potencijalno agresivni, i tako mogu predstavljati mnogo veći rizik za zajednicu od zdravih, sterilisanih, miroljubivih pasa..

Grad Trebinje i Fondacija Dogs Trust apeluju na građane da se prema ovim psima odnose adekvatno i humano. Djeca nikada ne treba da prilaze ovim psima, a građani koji ih se plaše ili ne vole pse im ne moraju pomagati, ali ih ne trebaju ni tjerati niti im nauditi. Udruženja i odrasle osobe koji su ljubitelji pasa mogu pomoći da se ovi psi drže pod nadzorom, da imaju hranu, vodu i neku vrstu skloništa, te da prate njihovu dobrobit i ponašanje o čemu mogu po potrebi izvijestiti nadležne službe.

Zakon predviđa mjeru eutanazije isključivo za pse koji su procijenjeni kao rizik za ljude i druge pse, tj. pse koji se ponašaju agresivno i koji su zaraženi ili bolesni.

Nauditi bilo kojoj životinji neopravdano smatra se kršenjem zakona i predmet je sankcija.

Izvor: Trebinje.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više