RS i BiH Vijesti

Uvedena dva nova zanimanja: Planiran upis više od 10.000 đaka u srednje škole

Pravilnikom o planu upisa učenika u srednje škole za 2022/23. godinu predviđen je upis 10.032 đaka raspoređenih u 445 odjeljenja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srspke, za četvorogodišnji smjer planiran je upis 7.718 učenika, a za zanimanja na trogodišnjim smjerovima 2.314 učenika. Ovaj Pravilnik objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske.

– Upisna politika za novu školsku godinu vođena je u skladu sa potrebama tržišta rada, te iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama, a na osnovu prijedloga poslovne zajednice uvedena su i dva nova zanimanja, a to su: tehničar za robotiku i CNC operater, oba u struci Mašinstvo i obrada metala- precizirali su iz MPK.

Učenici mogu na Google Play marketu besplatno preuzeti Android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“, koja omogućava prikaz plana upisa za školsku 2022/2023. godinu u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, pregled deficitarnih zanimanja, kao i kratke opise svih zanimanja.

Aplikacija pomaže budućim srednjoškolcima da se upoznaju sa svim zanimanjima koja mogu upisati u Srpskoj. Svi zainteresovani učenici, koji žele više da saznaju o svakom od zanimanja, mogu na portalu Ministarstva prosvjete i kulture da pronađu Uredbu o standardima zanimanja u kojoj su navedeni detaljni opisi svih zanimanja, ključni poslovi i aktivnosti, potrebna znanja, vještine I kompetencije, poželjni stavovi koji se odnose na zanimanje i druge važne informacije koje mogu da pomognu učenicima prilikom izbora željenog zanimanja.

Iz ministarstva podsjećaju da je u saradnji sa poslovnom zajednicom i opštinama, definisana i Lista deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu, kojom je obuhvaćeno 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave, i to: kamenorezac-keramičar; izvršilac radova na saobraćajnicama; pekar; mesar; bravar-zavarivač; konobar; kuvar; stolar; auto-električar; mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike; agroproizvođač; prehrambeni prerađivač; električar-elektroinstalater; obrađivač metala rezanjem; alatničar; mehaničar grijne i rashladne tehnike; vozač motornih vozila; električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

Učenici koji upišu deficitarna zanimanja dobijaće od Ministarstva prosvjete, u toku školske godine, mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz od kuće do škole za vrijeme trajanja nastavne godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture će najkasnije do 31. maja objaviti konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednjih škola.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Urednik

Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više