RS i BiH Vijesti

Uvoz radne snage postaje praksa u Bosni i Hercegovini

Dok domaća radna snaga odlazi, potreba za stranim radnicima sve je izraženija, posebno u građevinskom sektoru.Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle blizu četiri hiljade radnika.Potraga za poslom dovela je tako građevinske radnike u Bihać.

Safiqul Islam u Bihać je stigao iz dalekog Bangladeša. Tamo je radio kao učitelj, a u Bosni i Hercegovini, građevinski radnik. Život, uvjeti rada, sve mu je bolje nego u rodnoj zemlji. Neki od njih žele da dobiju državljanstvo i da ovdje ostanu.

SAFIQUL ISLAM, građevinski radnik iz Bangladeša

„Ovdje je bolje nego u Bangladešu. Priroda, ljudi, sve je bolje, a zadovoljan sam i sa zaradom. Nešto mogu i da pošaljem svojoj porodici. Za moju budućnost ovo je dobro“.

MIHAJUL ISLAM, građevinski radnik iz Bangladeša

„Ne, nema nikakvih problema. Ljudi u ovoj zemlji su dobri. Porodica moja nije tu, nedostaje mi, ali želja mi je da i oni dođu ubrzo“.

Vlasnik kompanije za koju rade radnike nije mogao naći u Bihaću i široj okolini. Na uvoz radne snage je bio primoran. Danas je zadovoljan, kao i ostali na gradilištu.

SULJAN MEMIĆ, vlasnik građevinske firme

„Prvi put radimo sa strancima otkako firma postoji. To je već počelo u Bosni i Hercegovini, nismo ni prvi ni jedini. Ono što sam ja do sad primijetio to su korektni i fini ljudi, dobri radnici, ima među njima i dobrih majstora“.

ADIL HALKIĆ, građevinski radnik

„Nisu tako loši, dobri su, vrijedni, hoće da rade. Samo, nemaju baš mnogo snage, nejački su, mada snalaze se“.

Po stopi nezaposlenih naša zemlja prednjači u Evropi, a uvoz radne snage, s druge strane, povećan je za više od 30 posto. Sa druge strane, prema određenim procjenama u BiH je oko 5.000 stranih radnika. Najviše ih je došlo iz Bangladeša, Kuvajta, Turske, Srbije i Hrvatske.

BORIS PUPIĆ, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH

„Sam sektor građevinarstva koji povlači najveći broj radnika, nudi najveći broj zanimanja, ali uglavnom su to poslovi vezani za niže kvalifikacije.Pretežno su to pomoćni radovi, ali ima situacija da se radne dozvole izdaju i inžinjerima“.

Mnoge srednje škole u Bosni i Hercegovini prestale su da školuju građevinski kadar zbog manjka interesa đaka. Oni koji su ta zvanja stekli, već godinama rade u zapadnim zemljama ili to planiraju učiniti.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više