RS i BiH Vijesti

Vanredno povećanje penzija u Srpskoj do polovine ove godine

Do polovine godine penzioneri Srpske očekuju vanredno povećanje penzija. Očekuju i izmjene Zakona o penzijskom osiguranju koje će predviđati usklađivanje penzija dva puta godišnje. O ovome je razgovarano na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera u Tesliću.

Sjednica Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike SrpskeFoto: SRNA

Redovno januarsko povećanje penzija bilo je do sada najveće. Ipak, zbog inflacije i povećanja iznosa komunalnih troškova u ovoj godini očekuju jedno vanredno povećanje iznosa penzija, kao i izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju gdje bi bilo propisano obavezno usklađivanje penzija dva puta godišnje, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović.

Novi ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić kaže da je pažljivo je saslušao zahtjeve penzionera.

– Primio k znanju njihove naredne planove. Mislim da su penzioneri uglavnom na nekom fonu kao i do sada. Možda će trebati dodatnih sredstava, ali to ćemo vidjeti prema mogućnostima – istakao je Egić.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić je naveo da se, na osnovu ekonomskih parametara, od posljednjeg kvrtala protekle godine i prva dva mjeseca ove, stopa rasta inflacije polako smiruje i da dolazi do pada.

– Ukoliko dođe do povećanja plata, odmah će se to odraziti na učešće prosječne penzije u prosječnoj plati i sasvim sam siguran da će Vlada sa posebnom pažnjom, kao i što posvećuje najstarijoj populaciji, više od 277.000 korisnika prava Fonda, maksimalno voditi računa i imati razumijevanja da zadrži u ovim teškim ekonomskim, finansijskim i drugim uslovima, dostignuti materijalni položaj korisnika prava – rekao je Milić.

Svako povećanje, kažu penzioneri, ulijeva nadu da najstarija populacija nije zaboravljena. U posljednjih 10 godina penzije su povećane 20 puta, sedam redovno i 13 vanredno. Kumulativno povećanje veće je od 75 odsto.

– Samo u periodu januar 2022 – januar 2023. nominalno povećanje penzija je iznosilo 27,5 odsto, odnosno nepunih 30 odsto kumulativno i to je procentualno najveće povećanje penzija na prostoru bivše Јugoslavije – naglasio je Milić.

Republika Srpska ima više od 277 hiljada korisnika prava Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Njihov prijedlog dopune Zakona o usklađivanju penzija mogao bi se naći pred poslanicima Narodne skupštine u drugom kvartalu ove godine.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više