RS i BiH Vijesti

Srpska – jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi

To što je Republika Srpska, prema analizi časopisa „Fajnenšl tajms“, izabrana za jedan od deset malih evropskih regiona budućnosti u kategoriji strategije privlačenja stranih ulaganja, predstavlja značajnu promociju Srpske na međunarodnoj mapi lokacija za investiranje, saopšteno je Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

– Nagrada je rezultat kontinuiranih aktivnosti koje se s ciljem privlačenja stranih investicija sistemski realizuju u Vladi Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Srpska rangirana na visokoj sedmoj poziciji, te da je zahvaljujući ukupnoj strategiji za promociju ulaganja prepoznata kao jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je u septembru podnijelo aplikaciju navodeći glavne elemente strategije za privlačenje stranih ulaganja, prednosti lokacije, mjera za zadržavanje postojećih investitora i privlačenje novih, marketinški slogan, kao i primjene digitalnih alata.

Priznanja su dobili i Laktaši, koji je proglašen za najpoželjniji mikro grad za investiranje u Evropi za 2023. godinu u kategoriji troškovne efikasnosti, kao i Trebinje za strategiju privlačenja stranih ulaganja u kategoriji mikro gradova.

Rangiranje evropskih regiona budućnosti 2023. godine uporedilo je najperspektivnije investicione destinacije širom Evrope, a, osim Republike Srpske, na listi su regioni iz Irske, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Litvanije, Bugarske i Srbije.

Ove godine u obzir je uzeto 370 gradova i 148 evropskih regiona podijeljenih u tri grupe – velike, srednje i male regione.

Rangiranje je izvršeno u okviru pet potkategorija: ekonomski potencijal, poslovno okruženje, povezanost, ljudski kapital i uslovi života, te efikasnost.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više