Vijesti

Vidovdanske svečanosti u Trebinju ispunjene izložbama, predstavama, promocijama knjiga

Vidovdanske svečanosti se tradicionalno održavaju u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a obuhvataju više događaja.

Tako će pjesničko veče „Vidovdanski književni susreti Trebinje 2024” biti održano u srijedu, 26. juna, sa početkom u 19.30, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske Podružnica Trebinje.

Učesnici su pjesnici iz Srbije, Crne Gore i Hercegovine, koji će biranim muzičkim i poetskim iskazom pokušati da ožive sjećanje na strašno vrijeme Kosovske bitke: Marija Viktorija Živanovićansambl „Brojanica”Milica BakračAćim VišnjićRadoslav MiloševićDobroslav ĆukOlgica CiceSvetlana BuđenSuzana LjepavaNataša Stanić i moderator Zdravka Babić.

Sat nakon toga biće održana promocija knjiga poezije „Pesme prizrenske”, autorke Radmile Knežević, i zbirke poezije „Bogorodica Ljeviška u pesmama”, koju su priredile Radmila Knežević i Lela Marković.

Knjiga „Pesme prizrenske” predstavlja zbirku pjesama pisanih prizrensko-timočkim dijalektom. Kroz ove pjesme, Kneževićeva želi da sačuva duh starog Prizrena i njegov autentičan govor.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Antologiju o Bogorodici Ljeviškoj, koju su priredile dvije Prizrenke, čini 91 pjesma o ovoj svetinji. Poezijom, na svojevrstan način pjesnici iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske dočaravaju duhovni, identitetski i istorijski značaj ove crkve u Dušanovom gradu na Bistrici.

U programu učestvuju autorka Radmila Knežević i književnik Miroslav Aleksić, uz klavirsku pratnju Ninoslave Zlatković. Sav prihod od prodaje knjiga namijenjen je za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Otvaranje stalne postavke „Tradicionalno narodno pjevanje Trebinja i okoline” i „Klobuk kroz vijekove” biće upriličeno 27. juna u 20 sati, u depandansu Muzeja Hercegovine.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izložba je nastala kao rezultat terenskih istraživanja Jelene Anđelković, diplomiranog etnomuzikologa iz Beograda, koja su sprovođena 2000. i 2007. godine. Na izložbi je predstavljen istorijat hercegovačkog narodnog pjevanja i igranja, od kojih hercegovačka ganga i bećarac predstavljaju dva osnovna oblika tradicionalnog narodnog pjevanja tog kraja, koji su se izvodili prilikom svih životnih ciklusa pojedinca – rođenja, svadbi, krsnih slava i crkvenih zborova. Izložba „Klobuk kroz vijekove” obuhvata istoriju nekadašnje župe Korjenićke, ispod srednjovjekovnoga grada Klobuka, kao i znamenite ljude ovoga kraja.

U svečanom  programu učestvuju muška pjevačka grupa „Na kamenu kamen” iz Trebinja, mladi guslar Milan Andrić i pjesnici Sava Guslov MarčetaZdravka Babić i Dobroslav Ćuk.

Trećeg dana, u petak, 28. juna u 20 sati, biće otvorena izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Povodom ove posebne izložbe biće upriličena i gostujuća predstava „Nenapisana pisma“ – monodrama u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, Vanje Milačić, koja predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije Nadežde Petrović u Čačku i predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke prilagođena slijepim i slabovidim osobama. Ova izložba predstavlja rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja: 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke koju je Unesko pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine.

U okviru izložbe „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ nalaze se posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku koji je 2023. godine bio nosilac titule Nacionalne prestonica kulture Srbije pod sloganom „Čačanska Rodna“. U okviru ovog posebnog projekta Grad Trebinje je predstavljen kao poseban Grad-gost i pobratim Gradu Čačku. Trebinje i Čačak povezuju korijeni, umjetnici, nosioci kulture i težnja za uklapanjem u vrijednosti savremenog svijeta.

Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio  vodičima i taktilnim reprodukcijama, koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

Monodrama „Nenapisana pisma” u izvođenju glumice Vanje Milačić u centar pažnje vraća umjetnički opus Nadežde Petrović, koja je srpskom slikarstvu donijela modernizam i koja je ženama s početka prošlog vijeka otkrila njihova društvena prava

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, položajem umjetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživjela lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović.

Trebinjsko kulturno ljeto je kulturna manifestacija koja se održava svake godine od maja do oktobra u Trebinju. U toku trajanja manifestacije posjetioci skoro svake večeri, tokom nekoliko mjeseci, mogu da prisustvuju nekoj od izložbi, promociji knjiga, koncertu, mnogim sličnim kulturnim događajima, kao i sportskim događanjima.

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Najava: „Konferencija beba 2024.“ u Trebinju

Urednik

Policiji Srpske najviša priznanja Policije Slovenije (FOTO/VIDEO)

Urednik

Superstar 3 od sada u Supernovoj: Svi klasici na jednom mjestu

Urednik

Danas je Vidovdan, praznik u kojem se prepliću istorija i običaji

Urednik

Otvorena izložba „Misliti crtežom“

Urednik

Srpska bogatija za 14 novih stanovnika: U Nevesinju rodjena jedna beba

Urednik

Producent i DJ Vuk Milivojević je objavio konceputalni EP pod nazivom „Prije/Poslije Ponoći“

Urednik

„Elektroprivreda RS“ potpisala jedinstven Kolektivni ugovor za sve zaposlene

Urednik

Trebinje: Od 30.06. počinje regulisano ispuštanje vode

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više