Hercegovina Vijesti

Voćari oprez: Mraz može napraviti štetu

U Republici Srpskoj se u naredna tri dana očekuje mraz koji može da prouzrokuje znatnu štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje.

Prema agrometeorološkoj informaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da 24 časa prije pojave mraza upotrijebe kombinaciju preparata na bazi aminokiselina i hormona.

Osim ovih mjera, kako se navodi u agrometeorološkoj informaciji za period do nedjelje, 9. aprila, potrebno je obezbijediti materijal za zadimljavanje, kao i orošavanje (antifrost sistem), piše Srna.

Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su kovrdžavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i drugih bolesti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sredinu sedmice obilježiće sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, uz pojavu mraza u jutarnjim časovima.

Tokom petka, 7. aprila, i u dane vikenda prognozira se pretežno do potpuno oblačno sa slabim i povremenim padavinama – kišom, susnježicom i snijegom.

Jutarnja temperatura vazduha u višim krajevima biće od minus 11 do nula, u nižim od minus pet, na jugu do devet, dok će se maksimalna dnevna biti od minus tri do šest u višim, a u nižim predjelima od šest do 11, na jugu do 16 stepeni Celzijusovih.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Hotel „SL Industry“ započinje sezonu muzičkih večeri uživo

Urednik

U Trebinju kvadrat stana dostigao 5.200 KM

Urednik

SPKD „Prosvjeta“ Mostar: Raspisan konkurs za stipendije

Urednik

„Flaša – čaša“ ponovo na inovatorskom takmičenju

Urednik

Srpska bogatija za 18 beba: U Nevesinju jedna djevojčica

Urednik

Džudisti Leotara nastupili na turnirima u Istočnom Sarajevu i Tivtu

Urednik

U Trebinju 400 folkloraša uveličalo tradicionalni godišnji koncert (VIDEO)

Urednik

Praznici – kad zimski Dubrovnik zablista

Urednik

Plivači kluba „ Leotar “ osvojili „Sloboda Open“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više