Ex YU Vijesti

Za Hrvatsku „kvalitetne“ samo diplome iz Mostara

Problem sa hrvatskom Agencijom za obrazovanje, koja je, u skladu sa novim zakonom izdala negativna mišljenja za sve univerzitete u BiH, osim onog u Mostaru, bio je tema Rektorske konferencije u Banjaluci.
Agencija iz Hrvatske akreditovala je Sveučilište u Mostaru bez znanja kantonalnog ministarstva. Ta obrazovna ustanova trenutno je jedina koju Hrvatska priznaje.

Teško proljeće u obrazovanju za one kojih se direktno tiče odluka Hrvatske da ovdašnjim diplomama da negativno mišljenje.

– Mišljenja koja izdaju ove agencije ne obavezuju poslodavca, što je jako važno. Naše studente ne sprečava da školovanje nastave, na sledećem ciklusu u nekoj od zemalja EU ili van nje EU – rekao je predsjedavajući Rektorske konferencije BiH Radoslav Gajanin.

Problem je nastao sredinom prošle godine, kada je Hrvatska izmijenila Zakon o obrazovanju. Ipak, našim studentima niko ne garantuje da na tržištu rada uz diplome sa negativnom ocjenom, u susjednoj zemlji mogu očekivati ravnopravan tretman.

– Do juna prošle godine Hrvatska je priznala preko 20.000 diploma iz BiH, dok je postojao postupak priznavanja. Sada su ga ukinuli, pa kažu da ove iz BiH nisu dovoljno kvalitetne – ističe direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH Enes Hašić.

Da bi diplome bile priznate, resorne agencije iz BiH trebalo bi da postanu članice evropske ENKE, Agencije za akreditovanje, da usklade obrazovni sistem rascjepkan na 12 nivoa. Mora, kažu u Rektorskoj konferenciji, biti jednako lako ili jednako teško studirati na svim univerzitetima u BiH. Trenutno, Hrvatska „kvalitetnim“ smatra samo diplome Sveučilišta u Mostaru. Naime, resorna agencija iz Hrvatske, akreditovala ga je nenajavljeno i bez znanja kantonalnog ministarstva.

– Evo, zato vam i govorim, da nismo uopšte bili obaviješteni da će doći, da će izvršiti akreditaciju i da će na taj način jedino diplome Sveučilita u Mostaru biti priznate u Hrvatskoj i Sloveniji – dodaje ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Ima tu i politike, ali i pokušaja Hrvatske da svoje studente zadrži na svojim univerzitetima. Јosipa Karij iz Slavonskog Broda studentkinja je završne godine stomatologije u Banjaluci. Ovakva odluka Hrvatske, kaže, obesmislila je njeno školovanje jer diploma ide na provjeru, predmeti će se upoređivati sa tamošnjima, a procjena je da će joj nedostajati 17 predmeta.

– Uz to još moram čekati red za nostrifikaciju, a čula sam da se čeka tri do pet godina. Tako da sam ja u startu osam godina u zaostatku – kaže Karijeva.

Problem će sa hrvatskim vlastima morati da riješe institucije u BiH.

– Sa Ministarstvom civilnih poslova ćemo pokušati da nađemo rješenje kako bi prevazišli pitanja vezana za diplomama – zaključio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

Nešto manje komplikovan problem sa priznavanjem diploma BiH ima sa Slovenijom, koja ih takođe više ne priznaje po automatizmu. Međutim, o ovome se sa Slovenijom već razgovara, dok problem sa Hrvatskom tek čeka da dođe na red.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Pala odluka: U Beogradu novi izbori

Urednik

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više