Ex YU Vijesti

Za pretnje na društvenim mrežama kazna i do 12 godina zatvora

Broj osumnjičenih za izazivanje opšte opasnosti i srodnih krivičnih djela u posljednjih nedjelju dana bio je veći od uobičajenog, izjavio je šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu Branko Stamenković i naveo da su za ovo krivično djelo zaprijećene veoma ozbiljne kazne.

-One se u osnovnom obliku kreću od šest meseci do pet godina zatvora, dok je za teže oblike zaprećena kazna od dve do 10 godina. Za najteže oblike koji su sankcionisani kao teška krivična dela protiv opšte sigurnosti kazna je od dve do 12 godina – rekao je on za današnju „Politiku“.

Dodao je da se broj krivičnih prijava koje su podnijete zbog ugrožavanja sigurnosti na društvenim mrežama mjeri se desetinama, ali je samo jedna prijetnja bila dovoljna da se pokrene krivičnopravni postupak Srbije.

On je istakao da su svi državni organi nadležni da se bore protiv ovih oblika kriminala momentalno reagovali na prijeteće objave na društvenim mrežama i da je reakcija još u toku.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni za krivična dela su otkrivani veoma brzo, u roku od nekoliko minuta ili sati a najviše za dan ili dva.

Stamenković je naglasio da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ima izuzetno dobru saradnju sa svojim inostranim partnerima, kao i da su neke društvene mreže koje to do sada nisu činile, ovoga puta se same javile da pomognu.

Naveo je da se podaci o prijetnjama još upoređuju, ali da se čini da su ih više objavljivale punoljetne osobe nego maloljetni.

Na pitanje kako ovakve objave utiču na građane, Stamenković je rekao da je siguran da ih se gotovo svi gnušaju, ali da dio građana ima i određenu dozu straha nakon čitanja.

-Na osnovu dosadašnjih iskustava možemo da kažemo da su samo kod vrlo malog broja pojedinaca takve objave delovale podsticajno. Međutim, činjenica je da se sada naša iskustva nakon protekle nedelje menjaju i da ćemo o tome posebno razgovarati u okviru javnih tužilaštava Srbije – rekao je Stamenković.

Dodao je da je u objavama bilo izvjesnog kopiranja u smislu objavljivanja planova koji su slični nesrećnim događajima.

Istakao je takođe da će i najmanja prijeteća objava biti provjerena do kraja, što uključuje utvrđivanje mjesta emitovanja, pretres i hapšenje.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Mogu li se mladi u BiH nadati boljem sutra?

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Pala odluka: U Beogradu novi izbori

Urednik

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više