RS i BiH Vijesti

Zmije izgubljene zbog naglih promjena vremena

Topli oktobarski dani izmamili su zmije da izađu i potraže hranu, pa se tako Banjalučani sve češće susreću sa njima, a prema riječima stručnjaka, do ove pojave je došlo zbog naglih promjena vremena.

Naime, prethodnih dana na društvenim mrežama se dijele fotografije i videosnimci sa zmijama u gradskim naseljima.

Neki građani pretpostavljaju da je u pitanju otrovna zmija poskok, a neki od njih navode da se radi o planinskim zmijama.

Kako navode korisnici društvenih mreža, zmije  su viđene u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, a radi se o tri poskoka.

Stanovnike ovog banjalučkog naselja uznemirila je ova pojava, a kako kažu, najviše strahuju za djecu.

Goran Šukalo, profesor na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banjaluci, kazao je za „Nezavisne novine“ da globalne klimatske promjene utiču na njihovu pojavu na banjalučkim ulicama.

„Topli dani oktobra su doveli do toga, te su one zbog toga još aktivne. Ovakva pojava jeste neobična, ali s obzirom na to kakva je godina, one su se prilagodile trenutnoj situaciji“, kazao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, na više lokacija u gradu uočen je poskok, ali i neke druge vrste zmija.

„Kada govorimo o tome koliko su one opasne, to je ipak individualno. Evidentno je da postoji velika opasnost, posebno naglašena za djecu. Mislim da je potrebno da se preduzmu veće mjere predostrožnosti“, kazao je Šukalo.

Kako ističe, odmah nakon što građani uoče zmiju, potrebno je pozvati nadležnu službu da je ukloni, radi bezbjednosti svih.

„Potrebno je da se zmije odmah uklone iz naseljenog mjesta, jer im tu nije mjesto. Svjesni smo da su one tu bile i prije nas, ali radi bezbjednosti bolje je da se odmah uklone“, rekao je Šukalo.

Kako kaže, evidentno je da će one biti aktivne dok god ima toplih dana.

„Svjesni smo toga da su se zmije na neki način izgubile u ovim promjenama vremena, odnosno one se prilagođavaju kako mogu jer je njima temperatura glavni pokretač aktivnosti“, kazao je Šukalo, dodajući da se poskok mogao vidjeti i tokom februara, kada nakon zimskih dana dođe do topljenja snijega.

„Ako ostanu ovako topli dani u narednom periodu, nije isključeno da neće biti još ovakvih pojava, odnosno da zmije neće ponovo izaći na ulice“, zaključuje Šukalo.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više