Magazin

Bio je ukrašen čuvenim zlatom i jedno vrijeme je smatran najljepšim: Manastir Banjska zadužbina kralja Milutina

Ovaj manastir je građen po uzoru na druge srpske srednjovjekovne kraljevske mauzoleje, danas su tragovi nekadašnje slave vidljivi samo u fragmentima.

Manastir Banjska, smješten u sjevernom dijelu Kosova i Metohije kod Zvečana, predstavlja kulturno blago i spomenik od izuzetnog značaja.

Posvećen je Svetom Stefanu, a manastir je izgrađena između 1313. i 1317. godine, kao djelo srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, i jedan je od retkih manastira sa očuvanom osnivačkom poveljom, poznatom kao „Povelja kralja Milutina manastiru Banjska“.

U svojoj monumentalnosti, manastir se sastoji od crkve, trpezarije, biblioteke, konaka i „carske palate“, a tokom 15. vijeka pretrpjeo je požar, zatim je bio i napušten.

U 16. vijeku, manastir je naredbom sultana razoren.

Banjska je po srednjovekovnim izvorima bila poznata kao jedan od najlepših srpskih manastira, izgrađena u čistom raškom arhitektonskom stilu srpskog klasicizma, po uzoru na druge kraljevske mauzoleje, poput manastira Studenice Stefana Nemanje do manastira Svetih Arhanđela cara Dušana.

Crkva Svetog Stefana u Banjskoj je pretrpela značajna oštećenja tokom vijekova, ali je konzervirana i djelimično rekonstruisana u 20. vijeku.

Manastir je proslavio svojih sedam vijekova postojanja 2013. godine i započeo proces obnove crkve i kompleksa manastira.

Nekada je Banjsku krasilo čuveno „banjsko zlato“, koje je činilo tanko pozlaćivanje fresaka i drugih umetničkih elemenata, inspirisano raškom tradicijom gradnje kraljevskih mauzoleja.

Nažalost, danas je od tog blaga sačuvano svega nekoliko izblijedjelih fragmenata, prenosi Nacionalna Geografija.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovo su idealne temperature prostorija u stanu

Urednik

Horoskopski znakovi koji utjehu traže u hrani

Urednik

Zašto nam je potreban vitamin D tokom zime i kako ga dobiti?

Urednik

Ovo su najgore domaćice Zodijaka: Od šerpe i varjače beže glavom bez obzira!

Urednik

Ovi horoskopski znaci ne varaju svoje partnere

Urednik

Da li je grijeh odbiti kumstvo na vjenčanju ili krštenju

Urednik

Kako muški pripadnici zodijaka pokazuju da vas vole?

Urednik

9 savjeta za roditelje da nauče djecu strpljenju

Urednik

Ovi horoskopski znakovi rade šta god požele

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više