RS i BiH Vijesti

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Realni ekonomski rast Bosne i Hercegovine za 2023. godinu biće niži nego u proljetnim projekcijama, objavljeno je iz Centralne banke BiH.

Iz ove institucije su saopštili da procjenjuju godišnji rast realnog BDP-a u drugom kvartalu 2023. godine na 0,8%, što je identično prethodnoj procjeni iz juna, kada su raspolagali podacima visoke frekvencije za april.

„Ukoliko lična potrošnja i izvoz usluga ne budu kompenzovali pad vanjske potražnje u preostala dva mjeseca trećeg kvartala i u posljednjem kvartalu, u jesenskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija vrlo je izvjesno korigovanje realne ekonomske aktivnosti za 2023. godinu naniže u odnosu na proljetni krug“, objavili su iz Centralne banke BiH.

Podsjećamo da su u proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija objavili da se u 2023. godini očekuje skroman rast realnog BDP-a od 1,6 odsto.

„Procjenjujemo da je uslužni sektor, prvenstveno djelatnosti vezane za turizam, dao značajan doprinos ekonomskoj aktivnosti u trećem kvartalu. Posljedično, a u kontekstu slabljenja inflatornih pritisaka, procjenjujemo nešto viši rast realnog BDP-a u trećem u odnosu na prethodni kvartal. Imajući u vidu da je trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem nivou, nastavljen i u julu, izvjestan je nastavak trenda skromne ekonomske aktivnosti i u trećem kvartalu. Naša prva procjena godišnjeg rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9%“, naveli su iz Centralne banke BiH.

Ekonomista Milenko Stanić kaže za „Nezavisne novine“ da u projekcijama ne samo Centralne banke BiH, nego i drugih međunarodnih finansijskih institucija, dominiraju optimistične varijante precjenjivanja privrednog rasta i ekonomske aktivnosti.

„To mora da ima svoju osnovu i podlogu, jer su planovi važni za dobijanje buduće ekonomske aktivnosti. Ako se ide sa više optimizma putem planova, veće su šanse da taj optimizam prihvate i privredni subjekti i potrošači, te da više ne sumnjaju i da se odvija veća privredna aktivnost. Precjenjivanje se svjesno radi kako bi se podstakla privredna aktivnost“, objašnjava Stanić.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više