Magazin

Četiri vrste povrća pomažu jetri da se regeneriše

Iako jetra ima sposobnost regenerisanja, podrazumijeva se da hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na nju. Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate njeno zdravlje.

Na prvom mjestu je cvekla. Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva.

Brokoli bi takođe trebalo jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje kiselog kupusa. Pun je vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da kiseli kupus povećava nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i špinat, su takođe naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Nedjeljni horoskop od 25. novembra do 1. decembra

Urednik

Devet najznačajnijih odluka koje možete da donesete u životu

Urednik

Najjeftinija zemlja na svijetu? Za tri marke možete jesti i piti cijeli dan

Urednik

Sedam elegantnih boja koje ćemo nositi ove zime

Urednik

SZO: Antibiotici nedjelotvorni ako se previše i pogrešno koriste

Urednik

Pet znakova koji će ostvariti svoje snove u decembru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više