Magazin

Četiri vrste povrća pomažu jetri da se regeneriše

Iako jetra ima sposobnost regenerisanja, podrazumijeva se da hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na nju. Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate njeno zdravlje.

Na prvom mjestu je cvekla. Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva.

Brokoli bi takođe trebalo jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje kiselog kupusa. Pun je vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da kiseli kupus povećava nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i špinat, su takođe naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Tri najbolja napitka za vrele dane

Urednik

Nedjeljni horoskop od 9. do 15. juna

Urednik

Dvije namirnice najviše goje kada se konzumiraju za doručak

Urednik

Šta treba da znate o ujedima komaraca i krpelja

Urednik

Ko su najrazmaženiji znakovi zodijaka

Urednik

Dva najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Koje biljke najbolje uspijevaju na suncu, a koje u hladu?

Urednik

Horoskopski znakovi koji osjete tuđu energiju čim uđu u prostoriju

Urednik

Šta se dešava sa prtljagom ako se izgubi na aerodromu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više