Luk je nezaobilazan sastojak gotovo svakog kuvanog jela. Njegova karakteristična aroma daje poseban ukus mnogim jelima, ali svi znamo da miris ovog povrća nije naročito prijatan, što mnoge ljude odvraća od kuvanja.
Poznati kuvari otkrili su da postoji način da se spreči pojavljivanje neprijatnih mirisa, a istovremeno poboljša svežina doma.
Naime, tajna se krije u sodi bikarboni i šećeru, koji se dodaju seckanom luku tokom dinstanja.
Ovakav način pripreme čini luk sočnijim i ukusnijim i takođe sprečava širenje neprijatnog mirisa luka po kući, čiji je glavni krivac sumpor koji se oslobađa iz luka tokom termičke obrade.
Osim toga, soda bikarbona daje luku neophodnu gustinu koju biste dobili pripremom spreja, tako da vam sprej nije ni potreban.
Nakon što znate kako da se rešite neprijatnog mirisa luka iz svog doma, važno je da pravilno primenite trik prilikom prženja luka. Dodatno može da pomogne i pranje luka hladnom vodom pre njegovog seckanja. Ovako ćete ublažiti i peckanje očiju.
Izvor: Naxi.rs