Magazin

In vino veritas (24): Da li su vam zaista potrebne određene čaše za određena vina

U marketima postoji ogromna ponuda različitih vinskih čaša. Navodno, tu su posebne čaše za Bordeaux, pa za Pinot Noir, ali i za Chardonnay i tako u nedogled.

U jednom takvom trenutku svaki priseban kupac se zapita da li mu uopšte treba specijalna čaša za svako novo vino koje nabavi? Na to pitanje odgovor je uvijek negativan, iako će vas mnogi samoproklamovani vinski stručnjaci ubjeđivati kako određene čaše zasigurno pospješuju užitak ispijanja vina. Mi kažemo da će svako vrhunsko vino zadržati svoj izuzetan ukus u svakoj čaši.

Uzrok postojanja silnih čaša za vino je marketing. Klaus Ridel iz istoimene kompanije koja se bavi proizvodnjom čaša je 1971. godine smislio genijalan način koji će mu pomoći da proda više svojih proizvoda namjenjenih za ljubitetelje vina, a to je bila specijalna serija Riedel Sommelier. Ta prva serija se sastojala od deset čaša različitog oblika koje su bile namjenjene za različita vina. Ridel je tvrdio da će čaša pomoći ljubiteljima da osjete svaku aromu, a da će oblik čaše uputiti vino baš u onaj dio usne duplje gdje će se piće najbolje iskusiti. Čaše su naravno prodate u ogromnom broju.

Međutim, članak u Gourmet Magazinu iz 2004. je pobio Ridelovu tvrdnju. U njemu je pisalo da su naučna istraživanja vršena u Evropi i SAD-u pokazala kako su argumenti o značaju čaša besmisleni. „Vašem mozgu nije bitno odakle dolazi ukus u vaša usta, i istraživači znaju ovo već trideset godina“, tvrdi Linda Bartošuk sa Jejl univerziteta. Dakle, iako su Ridelove čaše uistinu lijepe, one neće puno pomoći da npr. Pinot Noir bude boljeg ukusa samo zato što ga pijete iz čaše za Pinot Noir umjesto iz obične.

U svakom domu bi trebalo da postoji dva seta vinskih čaša – jedan set visokih i uskih čaša za šampanjac i set jednostavnih, standarnih vinskih čaša koje su podjednako dobre i za crno i za bijelo vino. U suštini, koje god čaše da odaberete nećete puno pogriješiti, ali je vrlo bitno da ona ima grlo. Postoje divne vinske čaše i bez grla, ali gore spomenute su mnogo bolje za kušanje vina i djeluju mnogo formalnije. Postoje i izvjesne praktične prednosti, a jedna od njih je da sigurno nećete ugrijati vino kada čašu pridržavate za grlo.

 

Piše: Draško Bojić
Izvor: Vinepair, Decanter, Wine Folly / divina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Najprodavaniji automobili u Evropi: Tesla kolo vodi, Dacia mu diše za vratom

Urednik

Guraju granice: Ovi horoskopski znakovi uvijek žele postići više

Urednik

Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 1. oktobra

Urednik

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Roditeljske greške zbog kojih je dijete neposlušno

Urednik

Stiže pun Mjesec u Ovnu, 29. septembar je ključni datum! Ovi znakovi će najviše biti na udaru

Urednik

Jesenji horoskop za 2023: Zvijezde poručuju pojedinim znacima da treba da se primire

Urednik

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Urednik

Jesen stiže, dunjo moja, ali ova tri znaka će da dožive nervni slom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više