Magazin

In vino veritas (26): Merlot za početnike

Za Merlot se često smatra da je sjena Cabernet Sauvignonu. Pitate se zašto? Zato što je jeftin industrijski Merlot doveo do loše reputacije, ali došlo je vrijeme da se poravnaju računi – Merlot je postalo prvoklasno vino.

Ne samo da zahtijeva veliko poštovanje u vinskom svijetu, već se može veoma dobro kombinovati i sa hranom. Zaboravite hvaljeni bordoški Cabernet Sauvignon i skupocjeni burgundijski Pinot Noir, Merlot je trenutno najzasađenija sorta u Francuskoj. Otac joj je Cabernet Franc, a majka Magdeleine Noire des Charentes. Grožđe ima tanku kožicu koja je osjetljiva na terroir, ali ima jednu prednost u odnosu na Cabernet – sazrijeva i do dvije nedjelje ranije, a tokom kišne žetve, jedna nedjelja može značiti mnogo.

VAŽNE REGIJE: Francuska (~243.000 hektara), Italija (~113.000 hektara), SAD (~22.000 hektara), Australija (~16.000 hektara), Čile (~10.000 hektara), Argentina (~5000 hektara)

 

KARAKTERISTIKE

Voće: zrela trešnja, malina, šljiva
Ostalo: grafit, cedar, duhan, vanilija, karanfil, kafa
Hrast: da, obično odležava 8-12 mjeseci
Tanini: srednje izraženi
Kiselost: srednje izražena
Alkohol: 12-15%

 

OKUS

Crveno voće, lagani tanini i završetak su karakteristike Merlota. Ali Merlot nije samo glatko vino. Ono je pomalo kameleon zbog načina uzgoja, ali i zbog podneblja gdje se proizvodi. Merlot iz hladnijih regiona u svojoj strukturi ima više tanina i zemljanih/biljnih nota kao što su duhan i katran. Neka vina sa ovakvih područja se često pogrešno smatraju za Cabernet Sauvignon, a to su Francuska, Italija i Čile. Klasični primjer francuskog Merlota dolazi sa desne obale Bordoa – St. Emilion, Pomerol i Fronsac. U Merlotu iz toplijeg podneblja se više osjeti voće, a manje tanini.

Neki proizvođači koriste učestalije tretmane sa hrastom koji traju i do 24 mjeseca kako bi obezbijedili vinu više strukture. Područja na kojima se ovakvo vino proizvodi su Kalifornija (Paso Robles i Napa), Australija i Argentina.

 

MERLOT SA HRANOM

Merlot se dobro uklapa sa raznovrsnom hranom zbog niskih tanina i srednje izraženih kiselina. Dobro se kombinuje sa piletinom i drugim vrstama laganijeg mesa, kao što je slabo začinjena pačetina, pogotovo ako je vino manjeg alkohola i izražene voćnosti. Dobro se kombinuje još i sa pečenim paradajzom, pečenom pačetinom i telećim kotletima. Ne ide dobro uz ribu niti zeleno povrće, osim ako nije uzgajano ili pripremano na poseban način. Takođe, začinjena hrana će najvjerovatnije zasjeniti iznijansirane ukuse vina.

 

 

Piše: Draško Bojić 

Izvor: divina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Roditeljske greške zbog kojih je dijete neposlušno

Urednik

Stiže pun Mjesec u Ovnu, 29. septembar je ključni datum! Ovi znakovi će najviše biti na udaru

Urednik

Jesenji horoskop za 2023: Zvijezde poručuju pojedinim znacima da treba da se primire

Urednik

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Urednik

Jesen stiže, dunjo moja, ali ova tri znaka će da dožive nervni slom

Urednik

Tri horoskopska znaka koja će pratiti sreća do kraja godine

Urednik

Želite se riješiti mrlja od sunca na koži? To ćete uspjeti pomoću ovih prirodnih sastojaka

Urednik

Vrijeme ide na ruku ovim horoskopskim znacima, druga mladost je najbolje period u njihovom životu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više