Magazin

In vino veritas (8): Pizza i vino zadovoljstvo fino

Može li se pizza dobro upariti sa vinom? Ljudi uglavnom veruju da to i nije baš moguće, ali ima i onih koji tvrde suprotno uz napomenu da je to uglavnom – teško!

 Vinski sajt Snooth pokušao je da analizira ovaj problem, međutim pravi odgovor najverovatnije da su dali čitaoci u komentarima. No, pođimo od početka.

Snooth tvrdi da Italijani picu uglavnom konzumiraju sa pivom. U osnovi, ona je testasto okruženje puno kvasca. Pivo takođe predstavlja kvasac od prevrelih žitarica. Upravo ti kvasci čine onu najbolju spojnicu ove dve gastro čarolije u ustima koja obrazuje harmoniju fast-food poslastice.

U klasičnoj pici primarna je kombinacija kiselina iz paradajz sosa sa krematoznošću sira, što sve naprosto zaziva vino sa dosta kiselina i voća, pa je preporuka jedinstvena: fini sanđoveze ili barbera koji će aromama i teksturom prosto umotati ovaj italijanski specijalitet u neku vrstu nežnije oblande.

Ukoliko se preko ove bazne pice dodaju novi sastojci, ona će zahtevati sve snažnija i ekstraktivnija vina. Ekstra dodatak salame, kobasice i papričice širom otvara vrata zinfandelu i malbeku, koji prosto obožavaju nešto mesniju i masniju picu. Začini poput bibera takođe su stepenica više, traže vino sa herbalnim i travnatim aromama poput kaberne frana, a tu se možda prvi put provlači i bela sorta – sovinjon blan, koja dodatno ističe određene ukuse i mirise pice.

Pečurke i egzotični jaki sirevi zazivaju vina odležalih aroma. Vremešni nebiolo ili kjanti rezerva učiniće traženu magiju.

Po našem mišljenju, analiza donosi konkretne i prihvatljive predloge, ipak, široko otvorene za nove izazove. Tako stoji tvrdnja čitalaca da je zaista retko videti Italijana da pije pivo uz picu. Ili pivo uopšte, uostalom, apeninska čizma nije baš ni poznata po proizvodnji ovog alkoholnog pića. Takođe, konzumacija piva u Italiji nije u skladu sa tradicijom. Ali, zato postoji niz vinskih sorti koje bi se mogle sljubiti sa picom. Uglavnom se pominju crvena vina, karmenere, granjano, barolo… Kad zrelije razmislite, ima li te pice na svetu koja bi mogla odoleti dobrom rskavcu? Sumnjamo, a za one pice sa četiri ili više različitih i jakih sireva, morava stoji kao upisana. Zar ne?

 

Izvor: vino.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Stigao retrogradni Merkur i haos za četiri znaka horoskopa

Urednik

Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji

Urednik

Pet savjeta za energičan i uspešan početak radne nedelje

Urednik

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Nedjeljni horoskop od 25. novembra do 1. decembra

Urednik

Devet najznačajnijih odluka koje možete da donesete u životu

Urednik

Najjeftinija zemlja na svijetu? Za tri marke možete jesti i piti cijeli dan

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više